Ce s-a întâmplat cu fabricile din cartierul bucureştean Militari? – Un cartier îşi redescoperă trecutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demolarea Fabricii de Lapte din Cartierul Militari Foto Mediafax (arhiva)
Demolarea Fabricii de Lapte din Cartierul Militari Foto Mediafax (arhiva)

În ultimele decenii, cartierul Militari a parcurs drumul de la un sat din periferia capitalei, la cartier de suport al industriei socialiste, fiind astăzi spaţiu de consum şi dezvoltare.

Asociaţia Politeia împreună cu Primăria Capitalei prin ARCUB anunţă lansarea proiectului „Trecutul industrial al Bucureştiului - recuperarea memoriei pierdute: Cartierul Militari”. Proiectul îşi propune să contribuie la dezvoltarea identităţii locale prin documentarea şi popularizarea istoriei recente a unor puncte cheie din patrimoniul industrial în dezvoltarea cartierului (platforma Preciziei, Cora Lujerului - fosta Fabrică Mioriţa, Turbomecanica, Apaca, Fabrica de ceramică etc).

„Transformările recente şi rapide în dezvoltarea oraşului Bucureşti fac invizibilă o parte din istoria recentă a cartierelor sale. Trecutul industrial este demolat sau reconvertit în spaţii de birouri şi spaţii comerciale, şi astfel se şterge o parte din istoria unei generaţii.”, a declarat Mihai Vasile, preşedintele Asociaţiei Politeia. 

Etapa de documentare va cuprinde un studiu de arhivă privind modul în care aceste spaţii s-au transformat din punct de vedere funcţional, impactul arhitectural şi urbanistic al acestora şi o cercetare socială pentru a investiga felul în care transformarea acestor spaţii a influenţat experienţele cotidiene ale locuitorilor. Cercetarea se va materializa într-o publicaţie care va rezuma descoperirile echipei de organizatori şi ale tuturor celor implicaţi. 

Demersul este unul colaborativ, locuitorii cartierului Militari, dar şi toţi cei care au lucrat la fabricile din zonă, fiind invitaţi să participe la toate etapele proiectului. Invitaţia la dialog se adresează tuturor, indiferent de vârstă, Asociaţia Politeia deschizând o conversaţie intergeneraţională între grupurile de vârstă sub 30 de ani şi cele de peste 65 de ani, o sursă valoroasă de informaţii şi mărturii. Spre deosebire de alte activităţi şi programe care li se adresează, în acest proiect, cetăţenii vârstnici sunt văzuţi ca o resursă activă, împărtăşind cunoştinţe, învăţând lucruri noi şi contribuind social. 

Din informaţiile obţinute de „Adevărul”, în anii '80, pe platforma industrială de la capătul liniei de metrou se aflau întreprinderile  CESAROM, care producea în general pentru export plăci de faianţă şi gresie şi obiecte sanitare unicat, gândite de designeri români cu viziune, dar şi URBIS, care producea robineţi şi alte obiecte necesare instalaţiilor sanitare.

Pe platforma din zona numită în prezent „Preciziei” se mai afla Întreprinderea de Prefabricate şi Betoane Bucureşti, cea care producea pe bandă rulantă „pereţii” blocurilor cu ajutorul cărora clădirile se ridicau în câteva săptămâni.

Politeia este un ONG înfiinţat în octombrie 2014 cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea educaţiei în România. Politeia reprezintă o încercare de a înţelege problemele educaţiei din România şi de a oferi un sprijin celor care doresc să descopere şi să se dezvolte independent.

Proiectul a fost co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti sau ARCUB.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite