Oprescu, prins din nou pe stângul: Tribunalul Bucureşti a decis suspendarea deciziei prin care s-a construit Şoseaua Berzei-Buzeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă sentinţă confirmă că Bulevardul Berzei-Buzeşti a fost construit în mod incorect şi anulează decizia prin care s-a construite Şoseaua Buzeşti-Berzei, tronsonul dintre Dinicu Golescu şi Griviţei.

Tribunalul Bucureşti a decis, prin sentinţa din 7 ianuarie 2014, suspendarea mai multe horătâri de consiliu general, dar şi două autorizaţii de construire emise de primarul general al Capitalei Sorin Oprescu.

În fapt, se suspendă hotărârile de consiliu general al Muncipiului Bucureşti din 2013 prin care Primăria Capitalei hotărea demolarea şi reconstruirea a trei clădiri monument istoric. Dacă în următoarea instanţă decizia va fi favorabilă celor care au atacat hotărârile, Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“, atunci ele vor trebui să fie reconstruite exact acolo unde erau, adică pe locul unde acum se află bulevardul. 

„Pe rolul Tribunalului Bucureşti va fi depus un dosar care va avea ca obiect anularea Hotărârilor 132/2013, 133/2013 şi 134/2013. Conform sentinţei din 7 ianuarie, Prim[ria nu poate reconstrui monumentele pe noile locaţii până la soluţionarea noului dosar. În situaţia în care Primăria va pierde şi în noul dosar, va fi nevoită să reconstruiască monumentele pe locaţia lor originală“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei lui Nicuşor Dan.

Practic, Primăria Capitalei a demolat trei clădiri vechi, monument istoric, pentru a face loc bulevardului. Una dintre aceste clădiri este faimoasa Hala Matache. Dar această decizie a fost atacată în instanţă, iar Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză. Sentinţa nu este definitivă, dar este încă un pas câştigat de cei care contestă deciziile primarul Sorin Oprescu.

Tribunalul Bucureşti: autorizaţia de construire a şoselei Buzeşti-Berzei, suspendată

Tot decizia instanţei din 7 ianuarie spune că şoseaua Berzei-Buzeşti, tronsonul dintre Dinicu Golescu şi Griviţei, este practic construit fără să respecte legislaţia, deci în mod ilegal. Pentru că nu este o decizie definitivă, autorizaţia de construcţie este momentan doar suspendată.

„Autorizaţiile de construire 282/2011 şi 274/2012, suspendate şi ele de Tribunalul Bucureşti prin sentinţa din 7 ianuarie 2014, reprezintă autorizaţiile în baza cărora a fost construită şoseaua Buzeşti Berzei, tronsonul între Dinicu Golescu şi Griviţei. În 2011, Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţia de construire nr. 633/2010 pentru şoseaua Buzeşti Berzei, tronsonul între Dinicu Golescu şi Grivitei. Printr-o înţelegere cu ONG-urile şi Ministerul Dezvoltării, Primăria s-a angajat să modifice autorizaţia astfel încât şoseaua să ocolească Hala Matache. Primăria a încălcat şi înţelegerea şi legea şi a emis autorizaţiile 282/2011 şi 274/2012 cu acelaşi conţinut cu autorizaţia pe care instanţa o suspendase. Sentinţa din 7 ianuarie 2014 confirmă din nou că întreaga lucrare a diametralei Buzeşti Berzei este ilegală“, mai arată sursa citată.

Decizia instanţei va fi atacată de avocaţii Primăriei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite