Anveloparea gratuită a blocurilor din sectorul 1 continuă şi anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, în sectorul 1 au fost reabilitate 150 de blocuri. FOTO PS 1
Anul trecut, în sectorul 1 au fost reabilitate 150 de blocuri. FOTO PS 1

Programul de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1 va continua fără ca locuitorii să achite vreun ban din costul acestei investiţii. În cursul anului 2013 alte 250 de blocuri din sector urmează să fie avenlopate gratuit de către administraţia locală.

„Doresc să-i asigur pe cetăţenii sectorului 1 că programul de reabilitare termică a blocurilor va continua să fie gratuit. Ar fi nedrept şi inacceptabil ca proprietarii din unele imobile să beneficieze de reabilitare termică gratuit şi alţii nu. Nu putem să le fim unora mumă, iar altora ciumă. Toţi proprietarii de apartamente plătesc impozite la bugetul local, şi toţi au dreptul să beneficieze de investiţiile noastre în aceleaşi condiţii“, afirmă primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Anul trecut, Primăria Sectorului 1 a finalizat reabilitarea termică a încă 150 de imobile, ajungând, după patru ani de la debutul programului „Iarna va fi ca vara“,  la aproape 500 de blocuri anvelopate. Primăria estimează că până la sfârşitul anului 2014 va fi finalizat programul de reabilitare termică a blocurilor din sector.

De la anul vor fi reabilitate şi casele

Planurile edilului sectorului 1 nu se opresc aici. Edilul şi-a propus să înceapă şi programul de reabilitare termică gratuită şi pentru case, potrivit unei ordonanşe adoptate în toamna anului trecut de Guvern. În Sectorul 1 există aproximativ 30.000 de locuinţe care ar putea fi reabilitate dacă proprietarii doresc acest lucru. Conform noilor modificări legislative, pot intra în programul de reabilitare termică casele şi imobilele proiectate înainte de 1989.
Lucrările efective vor putea începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2013 - începutul anului 2014, însă locuitorii din sectorul 1 îşi pot depune cererile pentru a intra în programul de reabilitare termică după apariţia normelor de aplicare a ordonanţei.

Criteriul de intrare în programul de reabilitare termică va fi: primul venit - primul servit, după modelul aplicat deja la blocurile din această zonă administrativă.

Ar putea sa nu mai fie gratuit

În prezent, reabilitarea termică a blocurilor din toate sectoarele din Capitală se face cu bani de la primărie, fără ca locatarii blocurilor să plătească vreun ban pentru acest serviciu. Însă cu noul program de reabilitare lansat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional, prin care se finanţează doar 60% din totalul costurilor, situaţia s-ar putea schimba pentru cei ale căror blocuri nu au fost încă reabilitate.
În noul program lansat de Uniunea Europeană, locatarii trebuie să contribuie financiar cu sume între 10 şi 30% din costurile totale ale reabilitării, în funcţie de veniturile individuale. În condiţiile date, locuitorii blocurilor din Bucureşti care vor fi nevoiţi să plătească se pot considera discriminaţi faţă de cei care au beneficiat până în prezent de reabilitare termică gratuită.

Pentru a rezolva această problemă, Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, a trimis mai multe memorii atât în atenţia premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Gabriel Oprea, cât şi a ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Liviu Dragnea, cu gândul că aceştia vor lua măsuri şi vor face demersurile necesare pentru schimbarea legislaţiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite