Tarife de-ţi stă inima-n loc. Cât costă operaţiile făcute în spitalele din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiile pe cord variază între 50.000 şi 100.000 de lei pentru pacienţii neasiguraţi FOTO: Dumitru Goncear
Operaţiile pe cord variază între 50.000 şi 100.000 de lei pentru pacienţii neasiguraţi FOTO: Dumitru Goncear

Unele intervenţii chirurgicale din clinicile de stat de la noi costă câteva zeci de mii de lei. Chiar dacă oficial pentru pacienţii asiguraţi plăteşte Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în realitate, oamenii dau „atenţii“ şi de trei ori mai mari decât costul operaţiei

În multe cazuri, o intervenţie chirurgicală te scapă mai repede de-o boală decât medicamentele. Dar te şi usucă de bani, dacă n-ai o poliţă eliberată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină sau dacă vrei să reduci perioada de aşteptare.

Reporterii „Adevărul“ au aflat, de pe holurile spitalelor, cât dau pacienţii medicilor pentru a avea certitudinea că intervenţiile chirurgicale la care sunt supuşi se desfăşoară fără complicaţii.

Oficial, preţul unei operaţii de apendicită variază între 370 şi 684 de lei, intervenţiile mai complicate au costuri pe care puţini moldoveni şi le pot permite.

De exemplu, în catalogul de tarife din Sănătate, o operaţie ortopedică de endoprotezare a şoldului costă 12.797 de lei, preţul pentru un drenaj ventricular ajunge la 2.120 de lei, tariful pentru îndepărtarea malformaţiilor anteriovenoase cerebrale e de 1.809 lei, iar o proteză aortică costă 4.235 de lei.

MENIUL ATENŢIILOR

La Institutul Oncologic, o mastectomie costă oficial între 294 şi 613 lei, în funcţie de tipul şi complexitatea operaţiei. Neoficial, preţurile sunt cel puţin triple. „Ieri am fost operată. Am dat 300 de lei la anestezist, 1.200 de lei la medicul care a condus operaţia şi 1.000 de lei la asistenta principală. Mai departe îşi împart banii între ei“, a spus Viorica, o pacientă venită din Călăraşi.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul unei intervenţii de îndepărtare a unui lob al plămânilor. „Chiar dacă sunt asigurată, tot am plătit. I-am dat medicului 100 de dolari şi 200 de lei anestezistului. Dar după operaţie“, ne-a mărturisit şi Svetlana Ciobanu, o altă pacientă căreia i-a fost îndepărtat un lob al plămânului stâng la secţia de chirurgie toraco-abdominală, operaţie care, oficial, nu costă mai mult de 520 de lei. În schimb, cele mai scumpe intervenţii făcute la Institutul Oncologic presupun înlăturarea segmentară sau totală a oaselor, cu endoprotezare, care costă 25.455 şi, respectiv, 25.614 lei.

60% DIN PACIENŢI DAU ŞPAGĂ DIN PROPRIE INIŢIATIVĂ

La Spitalul Republican afli taxele neoficiale direct de la asistente. „Lumea dă câte 300 de lei la anestezist şi între 30 şi 60 de euro medicului care conduce operaţia de hernie inghinală, de exemplu“, ne-a spus una dintre asistentele de la ghişeul secţiei de Chirurgie generală. Conform catalogului de preţuri, o operaţie de hernie costă între 350 de lei, pentru o hernioplastie pentru hernie liberă, şi 2.516 pentru îndepărtarea chirurgicală şi înlocuirea cu un ţesut sănătos a herniei cerebrale.

„60% dintre pacienţi le dau din proprie iniţiativă bani medicilor, sub formă de mulţumire. Ca să eliminăm plăţile neoficiale e important ca această «mulţumire» să treacă prin casă, să existe nişte standarde minime de calitate, medicii să primească salarii mai mari şi să fie eliminată tradiţia încetăţenită la noi, de oferire a unor favoruri medicilor înainte de operaţie“, susţine Ghenadie Ţurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

TARIFE ASTRONOMICE LA CARDIOLOGIE

Cele mai mai scumpe operaţii sunt la inimă. Preţul unei plastii a defectului septului ventricular e de 56.522 de lei, costul unei extirpări a membranei subaortice ajunge la 66.304 lei, în timp ce o corecţie radicală a ventriculului drept costă 92.699 de lei. Permutarea vaselor sanguine magistrale şi înlocuirea valvei aortice cu propria valvă pulmonară trece de 100.000 lei.

„Numai costul valvelor şi cel al consumabilelor din inima artificială e de 3-4.000 de euro. Se adaugă preparatele pentru anestezie, cheltuielile blocului de terapie intensivă, medicamentele necesare pacientului, hrana şi salariul medicilor. Anul acesta primim de la CNAM câte aproape 25.000 de lei pe operaţie, care n-acoperă decât un sfert din costul unei intervenţii“, ne-a explicat şeful secţiei de Chirurgie a viciilor cardiace dobândite, Gheorghe Manolache.

Acesta a adăugat că pacienţii veniţi din regiunea transnistreană plătesc integral preţul unei asemenea intervenţii. „Avem contract cu aşa-zisul minister al sănătăţii de la Tiraspol. Anual, vin circa 35 de bolnavi să se trateze aici. Autorităţile de-acolo plătesc costul întregral“, a mai spus medicul.

Cele mai scumpe operaţii

Chirurgie cardiovasculară Reconstrucţia căilor de ieşire la atrezia arterei pulmonare 105.010 lei
Oncologie Înlăturarea totală a oaselor cu endoprotezare 25.614 lei
Ortopedie Endoprotezare de reluare 13.471 lei
Chirurgie pediatrică Operaţia Swenson-Pelerin 6.835 lei
Neurologie Şuntări ventriculare, drenajul ventricular 2.361 lei

CÂT COSTĂ UN TRANSPLANT

Cu toate că fac parte din segmentul intervenţiilor chirurgicale cu un grad mare de risc, transplanturile costă mult mai mai puţin decât operaţiile complexe din secţiile de cardiochirurgie, ortopedie sau oncologie. Astfel, preţul unui transplant renal, conform catalogului de tarife în vigoare, e de 5.626 de lei. Din această sumă, 3.683 de lei costă transplantul propriu-zis, iar restul sumei reprezintă cheltuiala necesară extirpării rinichiului de la donator. Transplantarea microchirurgicală a degetelor de la picior, la mână, ajunge la 3.608 de lei.

În această categorie, cea mai ieftină intervenţie afişată în catalogul naţional de preţuri e de 1.460 de lei şi implică transplantul de piele. Pacienţii cu asigurare medicală de la CNAM nu plătesc nimic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite