Protestul agricultorilor continuă în centrul Chişinăului: Nu vor să ne audă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

În Piaţa Marii Adunări Naţionale, astăzi, 14 decembrie, au răsunat din nou claxoanele tractoarelor, aduse de agricultorii afectaţi de secetă. Ei spun că, deşi protestează din vară, iar de săptămâna trecută au adus şi tehnica în faţa Guvernului, aşa şi nu au primit un răspuns de la autorităţi. Agricultorii sunt gata să stea cu tehnica agricolă în Piaţă până vor fi auziţi.

Ion Plămădeală, agricultor din sudul ţării, a declarat că, după ce au adus miercuri, 9 decembrie, tehnica agricolă în PMAN, la dialog cu agricultorii nu a venit nimeni, nici de la Guvern, nici de la ministerul de ramură. În opinia sa, responsabilii ar fi trebuit să reacţioneze, ca agricultorii nici să nu ajungă cu tractoarele în centrul capitalei. Deşi preşedintele comisiei parlamentare de profil le-a promis un răspuns la revendicările înaintate, agricultorii nu-l au nici astăzi.

Ion Plămădeală spune că dacă ar exista un dialog cu autorităţile, agricultorii ar avea posibilitatea să vină cu propuneri cum le pot fi soluţionate problemele. „Nu este sarcina noastră să căutăm soluţii. Soluţii trebuie să găsească guvernanţii, Ministerul Agriculturii, Guvernul. Ei trebuie să soluţioneze problema, pe care le-o arătăm. Noi creştem pâine, noi arăm, nu prelucrăm acest pământ, care ne hrăneşte pe toţi. Dar noi suntem gata să le propunem şi soluţii”, a mai spus agricultorul.

Vadim Ciobanu, agricultor din raionul Rezina, a menţionat că situaţia este complicată, agricultorii au fost nevoiţi să accese împrumuturi noi. „Cu arătura stăm încă prost. Chiar şi cei care au terminat arătura sunt în datorii enorme. Personal, gospodăria mea, am mai luat 1,4 milioane de lei datorie, pentru gaj pe roada viitoare, pentru că băncile anul ăsta au început a da gaj pentru roada anului viitor. Deja totul este gajat”, a spus Vadim Ciobanu.

Vladimir Gumăniţă, agricultor din raionul Leova, spune că vor sta cu tehnica în Piaţa Marii Adunări Naţionale până vor fi auziţi. Personal, a avut 99% pierderi din investiţia de şapte milioane de lei. Dacă pentru prima grupă de cereale au ridicat compensaţii de la stat, pentru a doua grupă – nu. Agricultorul spune că „este o bătaie de joc din partea autorităţilor, în primul rând faţă de sutele de oameni, care, au un loc de muncă în sectorul agricol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite