Podele curate pentru ministrul Sănătăţii. Cum se face un control „inopinat” la spitalele din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a fost aşteptată cu emoţie şi nerăbdare, ieri, la trei spitale din Chişinău unde a efectuat un control care s-a vrut a fi unul neprevăzut. Medicii au mărturisit însă că au fost anunţaţi în ziua precedentă despre vizita oficialului, aşa că femeile de serviciu au spălat încontinuu podeaua şi au lustruit geamurile.

În dimineaţa zilei de ieri, femeile de serviciu de la Institutul Oncologic din Chişinău au spălat podeaua de nenumărate ori. Femeile îmbrăcate în halate şi cu broboade pe cap erau zorite de o angajată a spitalului: „Doamna Galina, ştergeţi şi aici!”. Toţi angajaţii s-au pregătit conştiincios de vizita „neaşteptată” a ministrului Sănătăţii. „Mi s-au lungit mâinile!”, glumeşte una din bătrânele care nu poate lăsa mătura din mână. La un moment dat, directorul Institutului aleargă spre ieşire şi se întoarce alături de doamna ministru, Ruxanda Glavan.

image

800 de milioane de lei se prăfuiesc în depozite

Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a mai trecut pe la Spitalul „Sfânta Treime” şi Spitalul de Urgenţă din Chişinău, în urma cărora a depistat că utilajele medicale performante care au costat milioane de lei şi au fost procurate din banii oferiţi de Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională nu sunt folosite la capacitatea lor maximă. Ministrul şi directorul Institutului, Victor Cernat, au verificat încăperile instituţiei dotate cu echipament medical performant, iar Ruxanda Glavan a cerut informaţii concrete despre modul în care acesta este folosit. Oficialul a aflat că o parte din utilaje se află încă în depozit, întrucât nu există bani pentru procurarea consumabilelor şi nici specialişti pregătiţi pentru a utiliza corect aparatele sofisticate donate de japonezi.

image

130 de milioane suplimentar

Dintre cele trei spitale vizitate, situaţia de la Institutul Oncologic este cea mai bună, a constatat ministrul Sănătăţii. „Totuşi, utilajele performante sunt folosite la 40% - 50% din capacitatea lor maximă. Trebuie să acţionăm imediat. Domnul director (Victor Cernat, directorul Institutului de Oncologie - n.r.) ne va prezenta calculele şi suma necesară pentru a începe activitatea Centrului de Colonoscopie, pentru a aduce utilizarea mamografelor la capacităţi maxime şi mai ales laboratoarele. Un laborator de biologie moleculară cum este astăzi la Institutul de Oncologie din Chişinău nu mai există în ţară, trebuie să valorificăm  capacităţile lui maxime”, a spus ministrul. „Ar mai fi nevoie de 130-140 de milioane de lei suplimentar pentru ca toate instituţiile care au beneficiat de utilaje moderne să le pună în aplicare”, a subliniat Glavan.

Aceasta a precizat că în toate cele trei instituţii a depistat aceeaşi problemă şi anume preţul ridicat al reactivelor şi lipsa specialiştilor care să mânuiască aparatele performante.

image

Utilaj prea sofisticat

Directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat, a menţionat că una din priorităţile administraţiei spitalului este crearea Centrul Colonoscopic. Acesta a fost deja dotat cu echipament performant, însă nu este exploatat. „De la 1 septembrie 2015 putea să activeze, dar Compania Naţională de Asigurări în Medicină nu a putut să ne contracteze din cauza impedimentelor financiare.  Deci, avem procedura, dar aceasta nu are cost. Noi suntem gata să activăm dacă vom avea o finanţare adiţională de minim trei milioane de lei. În total, funcţionarea acestui centru ar costa 6,5 milioane de lei anual, dar acum noi cerem măcar jumătate din sumă”, a accentuat Victor Cernat.

Bugetul Institutului Oncologic este de 132 de milioane de lei anual, această sumă însă nu include serviciile de înaltă performanţă. „Reactivele, consumabilele, preparatele parafarmaceutice s-au scumpit în ultimul timp, deci sunt necesare încă 10-15 milioane de lei pentru a asigura tot ce e nevoie. Acest utilaj este foarte sofisticat. Am avut patru specialişti pregătiţi să-l folosească, dar doi din ei au plecat”, a precizat Victor Cernat.

image
image

Controalele „inopinate” nu deranjează

Vizita „inopinată” a Ruxandei Glavan care a făcut zarvă printre angajaţii Institutului de Oncologie a durat aproximativ jumătate de oră, timp în care pacienţii priveau miraţi la medicii care mergeau grăbiţi pe holuri alături de ministru. Vicedirectorul Institutului de Oncologie Serghei Ştepa afirmă că vizitele mai mult sau mai puţin inopinate ale oficialilor nu au cum să deranjeze personalul. „Organele ierarhic superioare nu pot deranja. Vizitele sunt binevenite, întrucât avem multe probleme”, spune doctorul.

În cele din urmă, ministrul Sănătăţii a părăsit în grabă Institutul Oncologic fără a băga de seamă cât de curată este podeaua. A fost urmată de directorul spitalului care a ajutat-o să-şi îmbrace haina şi cei doi au mai discutat câteva minute departe de urechile jurnaliştilor. După ce vizita „inopinată” s-a încheiat, spiritele s-au liniştit. Femeile nu mai măturau podeaua la fiecare 10 minute, medicii nu mai alergau pe holuri, ba chiar şi luminile care făceau holul principal să pară mai spaţios, s-au stins brusc.

Institutul Oncologic din Chişinău a achiziţionat 298 de utilaje performante din care 32 de unităţi nu funcţionează. „E vorba despre câteva colonoscoape şi 4-5 utilaje sofisticate de sterilizare centralizate care sunt în depozit”, a precizat Victor Cernat. În total, cinci instituţii medicale din Chişinău au primit utilaj medical performant datorită grantului japonez în valoare de 800 de milioane de lei. Este vorba despre Institutul Oncologic, Spitalul de Urgenţă, Spitalul „Sfânta Treime”, Institutul Mamei şi Copilului şi Spitalul Clinic Republican.

Fotografii de Alexandru Tarlev

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite