FOTO Amir Fakeeh, moldoveanul cu sânge arab, doctorand la Cambridge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amir Fakeeh (23 de ani) poate fi numit, pe bună dreptate, un cetăţean universal. Este pe jumătate arab şi pe jumătate moldovean, vorbitor de rusă, română şi italiană şi cu master în inginerie, cu studii britanice.

„Bună ziua tuturor cititorilor ziarului «Adevărul», urmează un interviu în exclusivitate“, este prima frază pe care o rosteşte Amir în reportofon. Ne-am întâlnit după gala organizată de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, unde a fost câştigator la categoria masterat printre studenţii originari din Moldova care învaţă în Europa de Vest.

Povesteşte cu plăcere despre rădăcinile sale. „Mamea este moldoveancă, iar tata este din Iordania. S-au cunoscut la facultate, după ce tata  a obţinut o bursă în URSS, la matematică, şi a venit la Chişinău“, explică Amir.

Pe când învăţa la Liceul rus „Dimitrie Cantemir“ a participat la mai multe concursuri la ştiinţe exacte. „Totuşi, nu eram tocilar în toată legea. Jucam fotbal, ascultam muzică, ieşeam cu prietenii“, ne asigură tânărul.

Şcoala de acasă, mai bună ca-n regat

Pentru că visa să facă ingineria la Cambridge, Amir a decis să-şi ia bacalaureatul în Marea Britanie şi s-a transferat la o şcoală din oraşul Woking. Şi-a ales acolo patru cursuri de bază: matematica şi matematica superioară, fizica şi lecţiile de business.

image

Comparând sistemele de învăţământ din cele două ţări, tânărul spune că în Moldova se face mai multă carte, la toate disciplinele, în timp ce în Occident elevii învaţă doar ce le place. Astfel, la noi copii ies din şcoală cu o pregătire generală bună, iar la ei sunt mai mulţi care excelează într-un domeniu sau altul.

Specializat în ştiinţa materialelor

După liceu, la vârsta de 19 ani, Amir a intrat la Colegiul Imperial din Londra, care se află în top cinci cele mai bune universităţi din lume şi care se axează pe tehnologie, medicină şi ştiinţă. A făcut inginerie şi ştiinţa materialelor.

Un specialist în acest domeniu studiază schimbarea proprietăţilor materialelor la nivel molecular şi atomic. „Cel mai simplu exemplu e cel al fierarilor, care atunci când încălzeau şi băteau săbiile, schimbau structura atomică a metalului. Un exemplu contemporan poate fi ecranul unui smartphone. Sticla trece printr-un schimb ionic care o face mai rezistentă la zgârieturi“, explică pe înţelesul tuturor inginerul.

Diploma obţinută la Londra îi permite tânărului să lucreze atât în industria metalelor şi a sticelei, cât şi în construcţia de automobile şi avioane.

Visul de a studia la Cambridge a devenit realitate pentru Amir abia la masterat. Pe lângă cercetare, la prestigioasa universitate britanică el a învăţat să administreze afaceri. „Masterul meu consta în studierea avansată a nanotehnologiilor. La acea etapă, încercam să privesc lucrurile nu doar ca un cercetător, ci şi ca un businessman“, punctează studentul.

Acum, aşteaptă să-şi înceapă doctoratul care va fi plătit de o organizaţie britanică, fiindcă domeniul său este prioritar pentru Marea Britanie şi pentru Uniunea Europeană. „Voi studia pilele de combustie (n.r. sistem care converteşte energia chimică în electrică, fără a polua aerul) şi alte lucruri ecologice“, dezvăluie cercetătorul.

Promovează exportul de nanomateriale

La gala studenţilor, Amir a venit cu speranţa să stabilească legături de afaceri şi să cunoască alţi tineri entuziaşti. „Iniţiativa de a organiza un astfel de eveniment este minunată. Punctul slab a fost că autorităţile nu au făcut nimic concret pentru a ne oferi locuri de muncă sau nişte proiecte în care ne-am putea implica. S-a vorbit mult despre cât de tare are Moldova nevoie de noi, dar fără propuneri concrete“, susţine viitorul doctorand.

Mă gândesc foarte des dacă merită să mă întorc acasă. Deocamdată, nu am găsit răspuns. Amir Fakeeh inginer

Încearcă să ajute ţara din propria iniţiativă, colaborând cu Academia de Ştiinţe. „În ţara noastră sunt foarte multe nanomateriale pe care le-am putea exporta în ţările dezvoltate. Dar, deşi există resurse, savanţii moldoveni nu au contacte, strategii de marketing şi vânzări. Miza mea e să-i ajut să se facă auziţi“, îşi face planuri Amir Fakeeh.

CASETĂ

A jucat într-un film cu jurnalişti

image

La sfârşitul anului său de masterat, Amir Fakeeh a vizitat baştina tatălui său pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele de arabă. Acolo a fost luat la ochi de o regizoare din Austria, care tocmai căuta actori pentru filmul său „Good morning Kabul“. Tânărul din Moldova a trecut probele şi a primit un rol secundar, interpretându-l pe asistentul eroinei principale. Pelicula relatează istoria a trei jurnalişti aflaţi în Afganistan în timpul războiului, care se zbat pentru a-şi face munca şi a rămâne în viaţă. Din acest an, „Good morning Kabul“ va rula la festivalurile de film.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite