Epidemiologul Tamara Mânăscurtă: Vaccinurile salvează vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii refuză să se vaccineze sau să-şi imunizeze copiii întrucât consideră că multe boli care sunt prevenite prin vaccinare nu mai reprezintă o ameninţare pentru sănătatea lor sau consideră că vaccinul este mai periculos decât boala. Potrivit epidemiologului Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, Tamara Mânăscurtă, această poziţie faţă de vaccinuri este determinată de existenţa unei comunicări deficitare dintre medic şi pacient.

Ca rezultat, pacientul nu obţine informaţia necesară despre necesitatea vaccinării, dar şi despre contraindicaţii sau posibile reacţii adverse.

Vaccinurile salvează vieţi, spune Tamara Mânăscurtă. Componentele din vaccinuri sunt foarte sigure în cantităţile în care sunt recomandate. Pentru a nu se înregistra epidemii, populaţia trebuie să fie vaccinată în proporţie de 95%. În Moldova, datorită vaccinării, nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă şi rubeolă din anii 2007-2008. Nu mai sunt înregistrate cazuri de poliomelită, difterie. Dar bolile prevenibile prin vaccinare nu au dispărut. Se mai întâlnesc cazuri de oreion. În 2015 s-au înregistrat 33 de cazuri, iar în 2016 – 60 de cazuri.

Una dintre cele mai răspândite boli care necesită imunizare este tusea convulsivă. În anul 2016, în municipiul Chişinău au fost înregistrate 156 de cazuri, comparativ cu 28 de cazuri în 2015. Tamara Mânăscurtă explică această creştere prin faptul că sunt cuprinşi cu vaccinare doar 83% din copii, pe când necesitatea este de 95-98%.

Cât priveşte reacţiile adverse ale vaccinurilor, Tamara Mânăscurtă spune că acestea sunt minime. Dar este important să se calculeze corect doza de vaccin, iar persoana să fie examinată medical înainte de imunizate. Medicii nu vor permite imunizarea dacă copilul sau persoana adultă se tratează cu imunodepresive. Vaccinul nu se administrează şi dacă persoana are contraindicaţii la una din componentele serului.

În Moldova sunt obligatorii 12 vaccinuri, printre care cel împotriva hepatitei virale B, tuberculozei, poliomielitei, difteriei şi rujeolei. Vaccinarea se efectuează în instituţia medicală la locul de trai. Fiecare copil beneficiază de imunizare acoperită din fondurile de stat şi toţi copii sunt monitorizaţi obligatoriu în perioada post-vaccinală.

Pentru a accentua importanta vaccinării ca cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase, în luna aprilie este marcată Săptămâna Europeană a Imunizărilor. Republica Moldova marchează în acest an Săptămâna Europeană a Imunizărilor în perioada 24 – 30 aprilie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite