BERD şi Guvernul Suediei le ajută pe moldovence să-şi dezvolte afacerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la lansarea programului „Femeile în afaceri“, administrat de BERD cu suportul financiar al Guvernului Suediei, 35 de beneficiare spun că antreprenoriatul le oferă libertate şi independenţă.

Larisa Plugaru (50 de ani) din Chişinău este una dintre doamnele care acum zece ani au decis să-şi lanseze o afacere proprie în Republica Moldova. Astăzi este şefa singurei companii din ţară care produce de îmbrăcăminte de protecţie.

„Am lucrat la o companie privată, dar aveam impresia că pot mai mult. Aşa că m-am lansat în afaceri şi acum ştiu exact că ceea ce fac îmi aduce nu doar un venit, ci şi satisfacţie personală. În plus, pot să-mi administrez singură timpul“, susţine antreprenoarea.

În câţiva ani, compania a reuşit să se impună pe piaţă, dar nu era suficient. „Odată cu schimbarea vremurilor şi a apariţiei internetului, aveam nevoie de promovare virtuală. Nu putea fi orice site, aveam nevoie de poze de calitate şi un design frumos, dar cheltuielile erau prea mari aşa că am tot amânat această investiţie“, susţine femeia.

Bani pentru site

Astfel, în 2012 a apelat la programul „Femeile în afaceri“, administrat de BERD şi susţinut financiar de Guvernul Suediei, care oferă granturi pentru servicii de consultanţă în dezvoltarea afacerii sau rezolvarea problemelor cu care se confruntă firma. A lansat site-ul în iulie, iar de atunci compania a avut doar de câştigat.

„Înainte trebuia să mă duc la fiecare spital sau centru medical pentru a promova produsele. Acum stau în birou, iar cei interesaţi pot vedea tot ce producem noi pe site-ul companiei. Avem mai multe solicitări, iar vânzările au crescut cu 10%. Ni s-au întors 60% din preţul site-ului, cam 28.000 de lei“, mai spune Larisa Plugaru.

„Când femeile au un venit mai bun şi copiii beneficiază de o educaţie mai bună“ - Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova

De acelaşi program a beneficiat şi Elena Păduraru (30 de ani) din Chişinău, care are o companie ce importă şi distribuie produse de cofetărie din România. „Ne-au ajutat să implememntăm un soft, care gestionează activitatea noastră comună cu furnizorii din România“, explică femeia.

Softul, care a costat peste 2.000 de euro, o ajută pe Elena să economisească timp. „O factură ca s-o eliberezi trebuie s-o scrii de mână, iar noi eliberăm peste 20 de facturi pe zi şi consumăm mult timp pentru o factură. Cu noul soft această factură se emite în 2-3 minute. În plus, nu avem nevoie de un alt contabil sau angajaţi în plus“, explică Elena Păduraru.

„Doamnele trebuie încurajate“

Potrivit managerului naţional al proiectului Veronica Arpintin, până în prezent 35 de companii au beneficiat de asistenţa programului „Femei în afaceri“. „Există un interes mare, proiectele sunt din domenii IT sau producerea mobilei, care nu sunt specifice femeilor. Doamnele vor să-şi extindă afacerile, dar au posibilităţi limitate, pentru aceasta ele trebuie încurajate“, susţine Veronica Arpintin.

Proiectul ar putea fi extins. „Când vom ajunge la sfârşitul programului vom calcula efectele acestuia, dar şi dacă este o cerere pentru asemenea finanţare“, conchide Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Un milion de euro pentru consultanţă

Proiectul „Femeile în afaceri“, în valoare de 1 milion de euro, a fost lansat anul trecut şi poate fi accesat până în 2014. Banii au fost prevăzuţi pentru 90 de companii conduse de antreprenoarele de pe ambele maluri ale Nistrului. Subvenţionarea constituie 60-70% din costul proiectului aprobat spre finanţare, însă nu mai mult de 10.000 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite