Vot final pentru evaluarea integrităţii candidaţilor în componenţa CSM şi CSP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament moldova foto ipn

Majoritatea parlamentară a votat în lectură finală proiectul care prevede evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii şi în Consiliul Superior al Procurorilor. Deputaţii Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au părăsit şedinţa în semn de protest faţă de acest proiect, iar cei din Partidul Şor nici nu s-au prezentat la şedinţă, acuzând PAS că este „o maşinărie de vot”, transmite IPN.

Proiectul prevede crearea unei comisii specializate de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţii administrative din cadrul CSM şi CSP. Comisia va fi constituită din şase membri. Trei vor fi numiţi de partenerii de dezvoltare. Ceilalţi vor fi propuşi de către Parlament, fiind respectat principiul de proporţionalitate între majoritate şi opoziţie. Comisia de evaluare va analiza şi averile candidaţilor şi ale persoanelor apropiate lor, provenienţa acestora, precum şi veniturile şi cheltuielile pe care le au.

Încă până a fi prezentat raportul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a declarat că este de neînţeles lipsa de reacţie şi atitudine faţă de recomandările Comisiei de la Veneţia. „Considerăm că proiectul conţine mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare şi considerăm că acest proiect mai trebuie discutat”, a solicitat deputatul.

Preşedinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, a declarat că pe platformă parlamentară a fost organizată deja o consultare cu toţi cei interesaţi şi o consultare specială cu fracţiunile parlamentare. „La această consultare nu a venit niciun reprezentant al opoziţiei. Acesta este interesul lor pentru acest proiect de lege”, a subliniat parlamentara.

Supus votului, proiectul a fost votat în lectură finală de 63 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite