Socialiştii au depus o moţiune simplă pe numele Corinei Fusu. Conducerea CNA şi ANSA, acuzată de neglijenţă în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii PSRM au înaintat joi, 8 decembrie, o moţiune simplă pe numele ministrei Educaţiei, Corina Fusu, după audierile parlamentare privind alimentaţia copiilor. Opoziţia a criticat şi inacţiunile conducerii CNA, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi ANSA, acuzându-le de neglijenţă.

Socialiştii susţin că Fusu poartă responsabilitate directă pentru situaţia creată în alimentaţia copiilor din instituţiile şcolare şi că într-un stat civilizat şi democratic  un funcţionar de rangul ei în asemenea situaţie şi-ar fi prezentat demisia din start.

La rândul său, Corina Fusu a declarat că Ministerul nu contractează alimentaţia pentru instituţiile şcolare, nu o pregăteşte şi nu o livrează, prin urmare instituţia nu este implicată în acest caz. Fusu a propus majorarea sumei pentru norma alimentară alocată pentru un copil, precum şi alocarea finanţelor pentru reparaţia blocurilor alimentare din grădiniţe, care sunt încă din perioada sovietică. 

Ea a mai propus ca în cadrul licitaţiilor să nu mai fie desemnaţi agenţii care oferă cel mai mic preţ, dar cei care oferă produse calitative, prioritar autohtone. La fel, s-a propus majorarea salariilor pentru bucătarii şi asistenţii medicali din grădiniţe.

Tot în cadrul audierilor, directorul CNA, Viorel Chetraru, a declarat că potrivit schemelor infracţionale, funcţionarii desemnau câştigătoare la licitaţie compania care oferea cel mai mic preţ, iar ulterior se invocau tot felul de motive, inclusiv că produsele sunt necalitative şi se selecta drept câştigător următorul participant, care era parte a schemei. La fel, s-a constat că în cadrul licitaţiilor era desemnat câştigător agentul care ofere cel mai mic preţ, însă la semnarea contractului, preţul la produse era majorat. În total, 17 persoane au primit mandate de arest pe un termen cuprins între 20 şi 30 de zile. Trei persoane se află în arest la domiciliu, iar restul în izolator. Alte şase persoane, printre care un funcţionar şi agenţi economici au statut de bănuit.

Şeful de la CNA a menţionat că funcţionarii care au pus în aplicare schemele de aranjare a licitaţiilor privind achiziţionarea produselor alimentare pentru grădiniţe erau informaţi de către un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor despre controalele periodice care se efectuau în instituţii. La domiciliul funcţionarului au fost găsite zeci de plângeri, în mare parte de la părinţi, cu privire la calitatea produselor alimentare din grădiniţe.

Viceministra sănătăţii, Aliona Serbulenco, a declarat că produsele alimentare infectate provoacă numeroase boli. Potrivit ei, din anul 2000 şi până în prezent se atestă o tendinţă de intensificare a cazurilor de toxiinfecţii alimentare, iar anul acesta, în comparaţie cu anul trecut, acest număr a crescut cu 50%. Potrivit viceministrei, în aceste cazuri, în grupurile de risc major sunt copiii de 0-2 ani şi 3-5 ani. La fel, în ultimii ani sporesc cazurile printre copiii instituţionalizaţi.

Referitor la moţiune, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că aceasta a fost prezentată cu cel puţin 15 semnături, după cum prevede regulamentul. Potrivit lui, în timpul zilei de vineri se va convoca Biroul Permanent care se va expune asupra examinării moţiunii. Totodată, în şedinţa de vineri a legislativului urmează să se facă anumite propuneri ca urmare a audierilor, inclusiv se va examina crearea unei comisii parlamentare pe acest caz. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite