Sergiu Sîrbu, replică pentru Maia Sandu: Cum e posibil ca PD să adune 29.000 de semnături? Este important să nu fii un partid de Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj
FOTO colaj

Deputatul Partidului Democrat din Moldova Sergiu Sîrbu îi răspunde liderului PAS, Maia Sandu, la nelămurirea vizavi de cum a fost posibil ca democraţii să obţină 29.000 de voturi în doar 24 de ore. Asta, după ce atât Maia Sandu, cât şi alţi politicieni din Moldova s-au arătat nedumeriţi de acest „record”, declarând că strângerea de semnături a avut loc cu încălcarea legislaţiei.

„Cred că ceea ce a scris Maia Sandu vine din situaţia firească în care se află, un om care învaţă construcţia de partid. Toţi am fost începători şi am avut reacţii naive fireşti, atunci când nu înţelegeam ce se întâmplă în jurul nostru. 

Există însă şi o contradicţie în mirarea Maiei Sandu, care mă face să nu fiu sigur că ea este sinceră. Ea povine din PLDM, un partid care cândva a fost bine organizat şi a reuşit multiple recorduri de acest fel, inclusiv în alegerile din noiembrie 2014, când Maia Sandu a participat în mod direct cu acest partid în campania electorală şi s-a bucurat de toate recordurile realizate de numărul mare de primari pe care îl avea partidul său, dar atunci nu o mira nimic.


A ieşit împreună cu Vlad Filat pe scenă şi ne spunea cât de bine organizat este partidul la care tocmai aderase. Dacă PLDM ar mai fi fost la nivelul lui de glorie, ar fi reuşit fără probleme să strângă semnăturile în 24 de ore, iar Maia Sandu nu s-ar fi mirat pe Facebook că acest lucru e posibil. 
Ea vrea să uite şi să-i facă şi pe cetăţeni să uite de cariera sa politică într-un partid care s-a dovedit că a fost finanţat din banii BEM, bani cu care s-a făcut şi ultima lor campanie electorală în care Maia Sandu mergea în faţa alegătorilor şi le spunea să voteze cu toată încrederea PLDM.

Totuşi, dacă privitul în spate e dificil, ruşinos şi dureros pentru Maia Sandu, voi oferi mai jos câteva detalii dn interior, spre care ar putea tinde cu partidul său pentru a obţine rezultate ca cele care au "uimit-o".

Deci, cum e posibil recordul? Poftim:

1. Marian Lupu este liderul partidului care are peste 50 de mii de membri activi şi organizaţi.
2. PDM are peste 1000 de organizaţii primare de partid în toate localităţile ţării. Nu 1000 de like pe Facebook, ci organizaţii cu oameni activi.
3. Pregătirea colectării semnăturilor nu se face în zilele când trebuie strânse semnăturile, ci măcar cu două săptămâni înainte. E nevoie de o bună organizare, pregătirea colectorilor, echipelor de suport, instruirea lor etc. Nu te apuci să-i cauţi în timp ce strângi semnăturile şi să-i pregăteşti în mers.
4. Este foarte important cum îţi organizezi punctul de colectare, în aşa fel încât procedura să dureze cât mai puţin.
5. Autorităţile publice locale trebuie informate imediat ce prevederile legale îţi permit, pentru verificarea semnăturilor colectate.
6. E important să ai o organizaţie de tineret numeroasă şi foarte activă , bine instruită din timp, inclusiv la sediul central, gata să lucreze non-stop pentru a recepţiona într-un timp cât mai scurt documentele şi a le sistematiza.

Acestea sunt doar câteva detalii organizatorice. Lista poate continua.

Cred însă că e important să nu te limitezi la a fi un partid de Facebook, să cobori din mediul virtual în popor, să-ţi faci echipă de partid la modul fizic, real, să nu confunzi like-urile de pe FB cu adeziuni politice, pentru că like-urile nu vor alerga prin teritoriu după semnături pentru tine, astfel ca tu să stai confortabil în birou şi să te miri. Probabil poţi strânge semnături şi ponind din mediul virtual, dar durata va fi pe măsură”, a scris Sîrbu pe pagina sa de Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite