Reprezentanţii societăţii civile solicită Adunării Populare din UTA Găgăuzia să adopte noul Cod electoral al regiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul Cod electoral care va fi supus votării completează lacunele din legea precedentă Foto: Adevărul
Noul Cod electoral care va fi supus votării completează lacunele din legea precedentă Foto: Adevărul

Organizaţiile societăţii civile se adresează către Adunarea Populară a UTA Găgăuzia să adopte Codul electoral al regiunii în baza proiectului de lege elaborat recent de grupul de lucru format din reprezentanţii societăţii civile şi deputaţi găgăuzi.

Reprezentanţii organizaţiilor menţionează în adresarea lor că se apropie alegerile başcanului Găgăuziei, iar legislaţia în domeniu trebuie ajustată, deoarece aceasta va majora încrederea populaţiei în acest proces, transmite IPN.

Potrivit adresării organizaţiilor societăţii civile, proiectul de lege al Codului privind alegerile în Găgăuzia, elaborat de experţi şi deputaţi din Adunarea Populară, este o alternativă proiectului de lege a Codului electoral elaborat de către comisia juridică din Adunarea Populară şi care a fost votat în prima lectură.

După ce  Centrul de tineret Piligrim-Demo din Găgăuzia a analizat proiectul de lege al Codului electoral elaborat de comisia permanentă din Adunarea Populară s-a depistat că acesta contravine normelor constituţionale ale Republicii Moldova, standardelor internaţionale privind alegerile etc. Din aceste motive era necesară elaborarea unui proiect de alternativă.

Organizaţiile societăţii civile speră că la 4 august, când comisia permanentă a Adunării Populare va examina proiectul de lege elaborat sub egida Piligrim-Demo se va decide reformarea domeniului electoral într-o formă corectă prin dezbaterea ambelor proiecte în şedinţele plenare ale Adunării.

Societatea civilă insistă ca Adunarea Populară a Găgăuziei să reformeze domeniul electoral din regiune în baza proiectului elaborat sub egida Piligrim-Demo urmărind să se respecte normele Constituţiei Republicii Moldova, ale Legii privind statutul special şi competenţele Găgăuziei, să fie în conformitate cu standardele internaţionale şi să armonizeze legislaţia din regiune cu Codul electoral al Republicii Moldova.

Organizaţiile societăţii civile susţin că numai reformarea corectă a domeniului electoral va demonstra bunele intenţii ale autorităţilor găgăuze de a acţiona în conformitate cu dreptul internaţional şi de a respecta statul de drept.

Declaraţia este semnată de către Piligrim-Demo, Centru european „Pro-Europa” din Comrat, Centrul „Contact”, Asociaţia Presei Independente şi Institutul de Politici Publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite