Promo-LEX: Noul sistem electoral creează oportunităţi inegale de finanţare a campaniilor electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practica participării la alegerile parlamentare în calitate de candidat independent în circumscripţii uninominale şi pe listele de candidaţi pentru circumscripţia naţională este una vicioasă.

De această părere sunt experţii Asociaţiei Promo-LEX, care menţionează într-o analiză că, în primul rând, aceasta creează oportunităţi indirecte şi inegale de finanţare a campaniilor electorale pentru acele partide sau blocuri electorale care vor admite astfel de situaţii, iar în al doilea rând, sunt create premise în vederea obţinerii dreptului şi posibilităţii de utilizare simultană a două fonduri electorale. În analiză se mai menţionează că noile prevederi legale cu privire la sistemul electoral creează condiţii pentru promovarea de practici ce afectează astfel de elemente fundamentale ale democraţiei electorale ca egalitatea şanselor participanţilor în procesul electoral şi libertatea de formare a opiniei alegătorilor, stipulate în Codul bunelor practici în materie electorală, transmite IPN.

Experţii Promo-LEX atrag atenţia că, potrivit noii redacţii a Codului Electoral, alegerile Parlamentului se efectuează în baza unui sistem de vot mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. Candidaţii la funcţia de deputat pe circumscripţia naţională sunt înregistraţi de Comisia Electorală Centrală, iar candidaţii la funcţia de deputat pe circumscripţii uninominale, inclusiv cei independenţi, sunt înregistraţi de către consiliile electorale de circumscripţie. Totodată, art. 79 alin. (6) din Cod stabileşte că persoana inclusă pe lista de candidaţi din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripţiei naţionale poate candida şi într-o singură circumscripţie uninominală din partea aceluiaşi concurent electoral sau în calitate de candidat independent.

În acest fel, regulile de finanţare a concurenţilor electorali în condiţiile sistemului mixt creează un context legal favorabil pentru evitarea raportării sumelor de bani cheltuite în vederea promovării indirecte a partidului. Acest lucru devine posibil atunci când o persoană candidează pe lista unui partid în circumscripţia naţională, dar şi în circumscripţia uninominală ca şi candidat independent. În această situaţie, banii cheltuiţi pentru promovarea candidatului aparent independent indirect aduc şi o plusvaloare partidului, pe a cărui listă persoana candidează simultan, şi cu care poate fi asociat de alegători.

Autorii analizei susţin că o persoană care candidează atât pe listă în circumscripţia naţională, cât şi într-o circumscripţie uninominală, contrar principiului asigurării egalităţii şanselor, ar putea beneficia de o finanţare dublă, adică de resurse financiare atât din fondul electoral al partidului, dar şi de resurse financiare din fondul electoral al candidatului independent. Aceste resurse financiare pot reprezenta o sumă practic egală cu două plafoane pentru o circumscripţie uninominală. Acest fapt, notează experţii Promo-LEX, constituie o inegalitate faţă de candidaţii independenţi din circumscripţiile uninominale care nu se regăsesc simultan şi pe liste pentru circumscripţia naţională.

Experţii Promo-LEX subliniază că Parlamentul a prevăzut un termen de trei luni în care Guvernul să vină cu propuneri pentru ajustarea legislaţiei în vigoare la noua redacţie a Codului Electoral, precum şi cu propuneri de perfecţionare a ultimului, în cazul depistării unor deficienţe. Acest termen expiră la 21 octombrie 2017 şi se încadrează în termenul minim de un an dinaintea alegerilor recomandat de Comisia de la Veneţia, termen după care nu se recomandă modificarea legislaţiei electorale. Promo-LEX îşi exprimă speranţa  că autorităţile vor remedia situaţia şi vor interveni cu modificările necesare, astfel încât la desfăşurarea următorului scrutin parlamentar să nu se creeze situaţii conflictuale, incerte şi interpretabile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite