Presa rusă, despre vizita lui Dodon la Bruxelles: Am apărat prietenia. UE nu l-a convins pe Igor Dodon să renunţe la apropierea de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Dodon via Facebook
FOTO Igor Dodon via Facebook

Russia Today a publicat marţi, 7 februarie, un articol de analiză despre vizita lui Igor Dodon la Bruxelles. Jurnaliştii ruşi califică rezultatele întrevederilor pe care le-a avut preşedintele Moldovei ca pe o victorie a prieteniei dintre Chişinău şi Moscova, pe motiv că europenii nu au reuşit să-l convingă pe Dodon să renunţe la apropierea de Rusia.

„Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, nu a reuşit să-l convingă pe Igor Dodon să renunţe la aderarea în Uniunea Economică Euroasiatică. Mai mult ca atât, Dodon a declarat la Bruxelles că va susţine denunţarea Acordul de Asociere în cazul unui referendum sau a deciziei Parlamentului”, scrie presa rusă.

Jurnaliştii afirmă că preşedintele Republicaii Moldova, Igor Dodon i-a înmânat preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, proiectul memorandumului privind aderarea ţării la Uniunea Economică Euroasiatică, ce este pregătit pentru semnare.

„La această etapă preşedintele a propus un format trilateral de negocieri pe tema comerţului, cu participarea Moldovei, UE şi Rusiei”, a declarat secretarul de presă, Ion Ceban, pentru Russia Today.

Ceban a subliniat că Tusk nu a prezentat argumente suficiente pentru a-l determina pe Dodon să renunţe la planurile sale de a se apropia de Rusia. Secretarul de presă al şefului statului a explicat pentru RT de ce preşedintele ţării pledează pentru apropierea de Federaţia Rusă.

„Produsele de bază pe care noi însuşi le producem, Moldova acum le importă din UE. Exportul cade, în comerţul cu Rusia totul este rău”, a menţionat Ceban.

Acesta a mai adăugat că creşterea exportului spre UE în ultima perioada este mai curând o excepţie.

„Există puţină creştere a exporturilor, dar asta e creştere sezonieră. În septembrie, octombrie, noiembrie a fost roadă bună şi lucrurile au mers mai bine, dar asta nu este o tendinţă”, a încheiat secretarul de presă.

Amintim că în perioada 6- 7 februarie, Igor Dodon a avut o întrevedere cu înalţii oficiali europeni la Bruxelles, precum preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, Secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite