UPDATE Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă a fost respinsă. Premierul: „Opoziţia vrea să integreze Moldova în PCRM“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Iurie Leancă, din nou la tribuna Parlamentului FOTO: Tudor Iovu
Premierul Iurie Leancă, din nou la tribuna Parlamentului FOTO: Tudor Iovu

Parlamentul examinează moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului de miniştri condus de Iurie Leancă înaintată de Partidului Comuniştilor, care acuză guvernarea că a trădat ţara parafând, la Summitul de la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

UPDATE Moţiunea de cenzură, înaintată de comunişti, a fost respinsă, întrunind doar 35 de voturi.

UPDATE În luările lor de cuvânt, mai mulţi comunişti au reproşat Cabinetului de Miniştri  tăinuirea textului Acordului de Asociere, parafat la Vilnius, publicarea lui ulterioară în limba engleză; negocieri netransparente; corupţie, monopol, încălcarea legislaţiei şi Constituţiei ţării de nenumărate ori, abandonarea interesului naţional.

UPDATE Liderul PSRM Igor Dodon a spus că grupul parlamentar al socialiştilor va susţine moţiunea de cenzură, invocând că, în ultimele câteva luni, „statul a rămas fără Banca de Economii, este cedat Aeroportul, e în prag de vînzare Moldtelecomul, se devalorizează grav valuta naţională, cresc preţurile la produse, medicamente şi combustibil, se blochează exporturile în Rusia, este ruinat businessul rural, este distrusă ramura agricolă a ţării, există riscul pierderii definitive a Transnistriei, se produc procese alarmante în Găgăuzia“.

UPDATE Preşedintele parlamentului, Igor Corman, a apreciat iniţiativa comuniştilor ca una „năstruşnică“. „Cum poţi să ceri demisia unui guvern care a negociat acest acord cu mandatul parlamentului? Cum poţi să ceri demisia guvernului când acest acord a fost abia parafat? Urmeză ca Parlamentul să mai dea un aviz privind semnarea, mai avem de lucru. S-a spus că negocierile au fost secrete, dar, de fapt, când eraţi dumneavoastră la guvernare, era aceeaşi procedură legală. A fost publicat în engleză? Am văzut că colegii din opoziţie cunosc limba şi se descurcă foarte bine. E cam cusută cu aţă albă această moţiune“, a declarat Corman.

Şeful Legislativului a chemat deputaţii comunişti să conlucreze cu cei din coaliţia de guvernare. „Vă amintesc despre sloganul cu care aţi venit la alegerile din aprilie 2009: «Moldova europeană o construim împreună». Haideţi s-o construim împreună, să semnăm Acordul de Asociere, să ajungem la statutul de candidat, sa reformăm justiţia, să avem un nivel de trai european, să călătorim fără vize, să avem relaţii şi cu Estul şi cu Vestul. Vom respinge această moţiune fiindcă ne încurcă să contruim o Moldovă europeană“, a mai spus Corman.

În debutul discursului ţinut la tribuna Legislativului, premierul a felicitat cetăţenii, Parlamentul şi colegii de guvernare pentru succesul obţinut de Republica Moldova la Vilnius, fiind aplaudat de deputaţii din majoritatea parlamentară. Iurie Leancă a declarat că pe 29 noiembrie a avut loc un eveniment istoric pentru toţi cetăţenii care aspiră la o viaţă mai bună şi să fie respectaţi oriunde ar merge în Europa. 

Şeful Guvernului s-a arătat gata să participe la o dezbatere la postul public de televiziune cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin,  pentru a-l întreba unde vrea acesta să se integreze Moldova, având în vedere că PCRM şi-a schimbat de mai multe ori opţiunile de politică externă. „Adevăratul proiect al opoziţiei este să integreze Moldova în PCRM, un proiect al trecutului“, a spus Iurie Leancă.

Răspunzând la acuzaţiile din moţiunea de cenzură a PCRM, prim-ministrul a spus că prin negocierea şi parafarea Acordului de Asociere, Guvernul nu a încălcat legislaţia naţională şi Constituţia ţării. Potrivit cutumei internaţionale, procesul de negocieri are caracter discret pentru ca părţile să-şi poată prezenta opţiunile fără a fi supuse presiunilor. „Moldova s-a condus de această cutumă în negocierea celor peste 1.800 de tratate internaţionale. Norma internaţională nu prevede publicarea acordului până la intrarea în vigoare. Ministerul de externe a convenit cu UE publicarea lui şi deja a început  traducerea celor peste 900 de pagini în română şi rusă. Peste câteva săptămâni, va fi făcut public în cele două limbi”, a informat Iurie Leancă. În context, el a amintit că guvernarea comunistă a negociat în secret şi a parafat doar în limba rusă eşuatul Memorandum Kozak.

De asemenea, Iurie Leancă a explicat beneficiile asocierii politice şi ale zonei de liber schimb cu UE: PIB-ul va creşte cu 9%, mărfurile se vor ieftini cu 4%, salariile vor creşte cu 7%, iar consumul - cu 8%, companiile vor avea acces la o piaţă cu 500 de milioane de consumatori, cu aceleaşi reguli de joc, vor fi atrase investiţii şi producătorii vor deveni mai competitivi. 

Premierul a vorbit şi despre susţinerea acordată de UE până acum ţării noastre în diferite proiecte: reparaţia drumurilor, construcţia sistemelor de apă şi canalizare, a gazoductului Iaşi-Ungheni etc. 

„Doamna Postoico, atunci când mergeţi acasă la Donduşeni, domnul Zagorodnâi, când vă îndreptaţi spre Floreşti, doamna Ivanov, când plecaţi la Ocniţa, sunt convins că nu vă displace confortul unui drum european, reabilitat cu sprijinul partenerilor europeni“, s-a adresat el unor deputaţi comunişti.

„Nu vă e ruşine să vă uitaţi în ochii oamenilor în sate, unde poţi merge doar cu căruţa pe drumurile voastre europene?“, i-a reproşat, la rândul său, deputatului PCRM Alexandru Petkov.  „UE nu susţine corupţi, raideri şi participanţi la vânători domneşti“, a mai spus el. 

„Aveţi dreptate, o Moldovă condusă de PCRM n-are nicio şansă să adere la UE“, a fost replica premierului.

Puteţi urmări în direct şedinţa Parlamentului:

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite