Monica Macovei: „Sper că la Vilnius să se facă şi anunţul despre liberalizare vizelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Monica Macovei FOTO: Adevărul
Europarlamentarul Monica Macovei FOTO: Adevărul

Europarlamentarul Monica Macovei, presedinta Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE - Republica Moldova, susţine că parafarea Acordului de Asociere dintre UE şi Republica Moldova la Vilnius va fi un punct de cotitură pentru ţara noastră.

„La Vilnius se vor parafa Acordul de Asociere care include şi Acordul de liber schimb şi aprofundat între UE şi Moldova. Urmează apoi o procedură de traducere, care cred că a început în paralel. Urmează apoi semnarea, ratificare de către parlamentul Republicii Moldova şi intrarea în vigoare provizorie. Aceste reguli sunt foarte importante. Este un punct de cotitură care marchează o evoluţie a relaţiilor şi un mare pas. Să înţeleagă oamenii că în Acordul de Asociere Republica Moldova are drepturi şi obligaţii. Obligaţiile îi vor face fericiţi pe oameni, fiindcă obligaţiile înseamnă respectare legii, respectarea libertăţii justiţiei, politicienii să nu mai intervină în justiţie, să nu mai împartă procurorii“, a declarat europarlamentarul Monica Macovei în cadrul unui interviu la PublikaTV.

În cadrul aceluiaşi interviu, europarlamentarul român a declarat că speră ca la summitul de la Vilnius ce va avea loc pe 28-29 noiembrie să fie făcut şi anunţul despre liberalizarea regimului de vize cu UE. Monica Macovei a explicat şi cum Acordul de Asociere va schimba vieţile moldovenilor. „Acordul de Asociere înseamnă multe alte lucruri. Drepturile omului pe refacerea instanţelor. Înseamnă şi fonduri din partea Uniunii Europene pentru Moldova. Înseamnă ajutor pentru economia de piaţă, pe legi şi de pus în practică. În toate domeniile. Şi în Educaţie, şi în Sănătate. Iar Acordul de liber schimb este, din punct de vedere financiar,  cel mai bun lucru care i se poate întâmpla Republicii Moldova. Pentru că asta va aduce din primul an câteva milioane de euro pentru aceste, fie private, fie de stat, companii care vor exporta pe piaţa UE fără taxe. Dacă îndeplineşti standardele de calitate ale unui produs, roşii să spunem, le exporţi în UE fără taxe“, a declarat Monica Macovei. 

„UE vrea să se extindă“

Totodată, europarlamentatul român a vorbit şi despre extinderea Uniunii Europene. „Uniunea Europeană vrea extinderea chiar dacă există o oboseală, să zicem , sau sunt europeni, cetăţeni mă refer, care au zis gata, gata. Au zis şi cu România şi Bulgaria la fel, dar politicienii gândesc pe termen lung. Vor extinderea Uniunii. Este o bogăţie pentru UE să mai aibă un stat. Şi cu cât ai mai multe, cu atât eşti mai puternic. După ceea ce s-a întâmplat în Georgia, Armenia, probleme şi în Ucraina, colegii mei din Parlamentul European, nu români, de toate naţionalităţile, spuneau că nu se poate să pierdem şi Moldova. O dorinţă reală, nu e vorba despre ce vreau eu că sunt româncă. Asta este ideea. Uniunea să fie cât mai mare, cât mai puternică. Şi asta înseamnă extindere. Dar sigur, vrei ca statul pe care-l iei să îndeplinească la un anumit standard regulile de bază ale democraţiei, economiei de piaţă, drepturile omului, justiţie“, a mai declarat Monica Macovei la PublikaTV

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite