Mobilizare generală la Tiraspol. Bărbaţii au primit citaţii de a participa obligatoriu la un exerciţiu „de apărare civilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO tv.pgtrk.ru captură video
FOTO tv.pgtrk.ru captură video

Majoritatea bărbaţilor din regiunea transnistreană au primit în ultima lună citaţii din partea aşa-numitului Minister al Apărării pentru a participa la ceea ce administraţia de la Tiraspol numeşte un exerciţiu de mobilizare generală, care va avea loc pe data de 17 noiembrie. Persoanele care au între 18 şi 50 de ani au primit citaţii personale prin scrisori recomandate, iar cele între 50 şi 60 de ani au primit invitaţii, scrie Radio Europa Liberă.

Sursa citată menţionează că exerciţiile de mobilizare a civililor vor avea loc în toate oraşele şi raionale din regiunea transnistreană şi se desfăşoară pentru prima dată. 

Iniţiativa a trezit reacţii de nemulţumire în rândul populaţiei, chiar dacă majoritatea oamenilor evită să comenteze subiectul în public. Exerciţiul are loc prin dispoziţia liderului transnistrean Vadim Krasnoselski, în conformitate cu legea privind Apărarea şi cea privind mobilizarea şi pregătirea de mobilizare a regiunii din stânga Nistrului.

Potrivit Europei Libere, cu referire la presa din Transnistria, „mobilizarea resurselor umane, care va avea loc pe data de 17 noiembrie, este subiectul cel mai discutat al acestei perioade, care trezeşte reacţii neunivoce, care merg până la neacceptare şi chiar panică”.

Încercând să calmeze nemulţumirea oamenilor, departamentul de apărare din cadrul executivului de la Tiraspol a anunţat la postul public de televiziune că „exerciţiile pentru mobilizarea resurselor umane sunt un element planificat al apărării civile”.

Adjunctul de la departamentul apărării de la Tiraspol, Alexandr Donikov, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că evenimentul nu trebuie să genereze panică şi că „mobilizarea are un caracter paşnic şi este un element al apărării civile”, iar mobilizări de acest fel „organizează toate ţările din lume”, declaraţie care, de altfel, nu corespunde realităţii.

Demnitarul transnistrean a subliniat că una din sarcinile mobilizării este „minimizarea consecinţelor posibile ale situaţiilor excepţionale”. 

„Pentru a reacţiona eficient şi la timp conducerea şi instituţiile de forţă trebuie să cunoască informaţia cu privire la resursele umane pe care ar putea miza în caz de necesitate”, a spus Alexandr Donikov, precizând că până în prezent administraţia de la Tiraspol nu a reuşit să contabilizeze resursele umane pe care ar putea miza în caz de forţă majoră.

„Astfel vom determina în ce măsură populaţia este gata în caz de forţă majoră să vină şi să ajute la protejarea apropiaţilor şi familiilor lor şi la minimizarea consecinţelor unor situaţii excepţionale”, a spus Alexandr Donikov.

Pe data de 17 noiembrie locuitorii regiunii sunt chemaţi să vină în punctele de adunare, cu carnetul militar – de exemplu la Tiraspol este vorba despre stadionul din oraş, după care vor fi instruiţi, inclusiv li se va explica cum se foloseşte tehnica specială, iar la final vor avea loc şi concerte.

„După ce vom vedea pe ce resurse umane putem miza, vom începe instruirea cetăţenilor pentru situaţii excepţionale”, a mai spus adjunctul departamentului de apărare din executivul de la Tiraspol, Alexandr Donikov.

Departamentul de interne de la Tiraspol a anunţat că toţi angajaţii instituţiei în ziua de 17 noiembrie vor funcţiona în regim de mobilizare maximă pentru a asigura ordinea publică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite