Matthias Meyer, fostul ambasador al Germaniei în Moldova: „Politicienii nu trebuie să joace teatru şi să-i creadă pe oameni proşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matthias Meyer a fost ambasador al Germaniei în Republica Moldova în perioada august 2012 - iulie 2014. În prezent este şeful misiunii diplomatice germane din Nepal
Matthias Meyer a fost ambasador al Germaniei în Republica Moldova în perioada august 2012 - iulie 2014. În prezent este şeful misiunii diplomatice germane din Nepal

Într-un interviu acordat la final de mandat în Moldova, ambasadorul Matthias Meyer s-a arătat optimist în ceea ce priveşte perspectivele europene ale ţării noastre, însă ne-a atenţionat că în viaţă contează să ai noroc, dar trebuie, mai ales, să munceşti mult şi cinstit. Politicienilor moldoveni, aflaţi în prag de campanie electorală, le-a sugerat să nu se ascundă după deget, să nu mintă oamenii şi să nu credă că aceştia nu înţeleg nimic.

Ne-am întâlnit cu dl ambasador a doua zi după victoria Germaniei la Campionatul Mondial de Fotbal şi cu o zi înainte să părăsească Moldova, unde a fost şeful misiunii diplomatice germane timp de doi ani. Un mandat scurt, în care a reuşit să se impună prin intransigenţă şi declaraţii de încurajare, dar şi prin critici, uneori dure, referitoare la realităţile politice şi social-economice din ţara noastră. Declaraţii care au stârnit reacţii diverse – de la laude la supărări, însă nu au putut fi ignorate, mai ales că vin din partea reprezentantului unei ţări cu un cuvânt greu de spus pe arena mondială, care e unul dintre susţinătorii importanţi ai parcursului european al Moldovei. „Oamenii nu sunt proşti, politicienii trebuie să ţină cont de asta, să nu-i mintă“, este mesajul lui Matthias Meyer în preajma campaniei pentru alegerile parlamentare. „Ca să reuşiţi, trebuie să lucraţi mult, conştiincios, cinstit şi să acţionaţi ca o echipă. Aşa a devenit Germania campionă, iar reţeta e valabilă şi în alte domenii“, ne îndeamnă diplomatul.     

„Adevărul“: Dle ambasador, cum reuşeşte Germania să fie campioană şi la fotbal, şi în economie, şi pe scena politică mondială? Ce trebuie să facă Republica Moldova pentru a realiza astfel de performanţe?

Matthias Meyer, fostul ambasador al Germaniei în Republica Moldova: Mulţumesc pentru cuvintele frumoase. În viaţă uneori trebuie să mai ai şi noroc. Dar, pe de altă parte, atunci când într-o gospodărie toţi sunt sănătoşi, bucuroşi, fericiţi, totul reuşeşte şi poţi merge mai departe. Şi norocul care ni se dă trebuie să-l primim ca pe un cadou, dar, pe lângă asta, trebuie să munceşti foarte mult. Aţi văzut cum au jucat germanii în finala Campionatului de Fotbal – cu mult curaj, cu multă energie, iar golul câştigător a venit la sfârşit, în prelungiri, ca o încheiere logică (până acolo am tremurat, dar contează că am ieşit campioni). Şi pentru Moldova este important să facă o echipă, să construiască jocul, să ajungă la un rezultat şi atunci toată lumea să zică: „Vedeţi, ai noştri au câştigat!“ Noi, germanii ce putem să vă spunem? Putem doar să vă punem la dispoziţie un antrenor.

Este valabilă această reţetă a campionilor în toate domeniile, nu doar în sport?

Desigur, nu toate domeniile pot fi comparate cu fotbalul, în multe lucrurile decurg un pic altfel. Dar valabil pentru toate este că trebuie să munceşti mult, să exersezi mult, să ai un scop bine definit şi, prin tot efortul pe care îl depui, să mergi spre atingerea acestui scop. Asta se referă şi la aşa domenii ca justiţia, conducerea şi administrarea ţării, dar e o reţetă ce dă rezultate şi în viaţa de zi cu zi.

Credeţi că Moldova are un scop bine definit, ce aţi înţeles dumneavoastră în aceşti doi ani de mandat? Suntem pe calea cea dreaptă sau ar trebui să mai corectăm ceva pe traseu? Poate, e cazul să mai schimbăm unele tactici? La ce ar trebui să atragem mai multă atenţie?

Sunt scopuri pe care ţi le pui pentru a fi atinse azi-mâine şi sunt scopuri pe termen lung. Dacă e să ne întoarcem la fotbal, scopul nostru a fost ca pe data de 13 iulie să devenim campioni. Tot aşa şi cazul Moldovei – trebuie să vă puneţi termene clare pentru ideile, obiectivele, proiectele concrete pe care le vreţi îndeplinite. De exemplu, să ne referim la alegerile parlamentare din toamnă. Dacă aş fi moldovean, m-aş gândi ce vreau să obţin la acest scrutin. Aş vrea să am o guvernare în care să am încredere, care nu va fi niciodată acuzată de corupţie, care este transparentă, spune ceea ce doreşte de fapt. Iar la 30 noiembrie aş alege acea persoană care îndeplineşte aceste criterii. 

M-aş gândi bine ce vreau să fac mai departe ca persoană fizică, cetăţean al acestei ţări – rămân aici, în Moldova, şi îmi caut de treabă sau plec în străinătate, ce e mai bine pentru mine? Să ne imaginăm că într-adevăr sunteţi cetăţean moldovean. Credeţi că are rost să rămâneţi în ţara asta, ce viitor aveţi aici?

Cred că odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE a crescut interesul companiilor străine care vor să investească în Moldova. Şi eu le-aş recomanda tuturor să vină să investească în Moldova, dar întâi să aştepte ce se va întâmpla după alegeri. Pentru că firmele care vor veni să investească aici au nevoie de oameni calificaţi, care să lucreze pentru ei. Cred că în decurs de un an se va decide cum vor evolua lucrurile în această ţară. Acum, la plecare, pot spune că sunt optimist, pentru că realitatea nu trebuie să fie preamărită, trebuie să vezi care sunt perspectivele reale şi trebuie să vezi care este cursul Moldovei. Totul poate fi explicat la nivel psihologic. De exemplu, cineva se simte bine în această ţară, alături de familie, are o slujbă bună, pe lângă aceasta are susţinere de la rudele plecate peste hotare, este încrezător în viitorul său... Înseamnă că există o dinamică în viaţa lui şi el va dori să rămână aici, e motivat să vrea mai mult, să dezvolte ţara. 

Aţi spus că sunteţi optimist în ceea ce priveşte perspectivele Moldovei. Totodată, de multe ori v-aţi expus critic pe marginea a ceea ce se întâmplă la noi, aţi fost unul dintre ambasadorii care au vorbit foarte deschis despre lucruri mai puţin frumoase. În mandatul dumneavoastră, aţi fost şi martorul crizei politice grave din 2013, după care a venit perioada succeselor pe planul integrării europene. În opinia dumneavoastră, şi-au învăţat lecţia politicienii noştri şi după alegerile din 30 noimbrie nu ne vom pomeni într-o nouă criză?

Sper că şi-au învăţat lecţia şi vor merge în direcţia corectă şi cu mijloacele corecte, pentru că, în caz contrar, nu prea văd ceva bun pentru Moldova. Mie îmi pare rău că, deşi este necesară, critica este uneori înţeleasă greşit, ca fiind una negativă. Politicienii nu trebuie să se ascundă după deget şi nu trebuie să joace teatru în faţa oamenilor. Oamenii nu sunt proşti. Mulţi politicieni cred oamenii nu ştiu nimic, dar nu e aşa, oamenii înţelg foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova, văd cum unii se îmbogăţesc, ştiu cine sunt corupţi. Trebuie să înţelegeţi că, dacă vreţi în Europa, aceste lucruri trebuie să se termine. Prietenia este un lucru, dar sinceritatea, deschiderea, transparenţa este cu totul altceva. 

Am putea avea şi noi cândva o guvernare corectă, transparentă?

Vă dau un exemplu, care arată că totul e posibil. Carol Schmidt, care a fost primar al Chişinăului acum mai bine de o sută de ani, încă pe atunci îşi învăţa subalternii că administraţia trebuie să fie corectă, că toţi oamenii trebuie să fie trataţi egal, indiferent de poziţia socială sau de origine, şi că toţi trebuie să conlucreze pentru a servi un scop comun, în folosul societăţii, şi nu în folos propriu. Pentru că toţi oamenii sunt egali – în Germania, în Moldova, oriunde în Europa sau în lume. Nu există oameni cu mai multe drepturi. Şi dacă drepturile cuiva au fost lezate, atunci oricine - fie el om simplu sau persoană publică - trebuie să aibă posibilitatea să-şi facă dreptate în instanţă şi să fie tratat corect. Atâta timp cât acest mecanism nu va funcţiona, ţara nu va putea merge mai departe. E valabil şi pentru limbile vorbite într-o ţară, toate trebuie să aibă drepturi. Aşa e în Europa, noi vorbim limbi diferite, dar, totodată, ne înţelegem şi aceasta este o bogăţie, pe care nu trebuie să o negi, ci trebuie să o arăţi – iată, suntem o societate multiculturală. Toţi suntem o familie, o echipă.  Revin la jocul Germaniei în finala mondială la fotbal. Aţi văzut cum a jucat echipa noastră şi cum a jucat Argentina, erau tehnici diferite. Pentru noi a fost important să joace toată echipa, să paseze mingea de la un jucător la altul şi împreună să ajungă la poartă pentru a înscrie. Cred că această tactică ar fi bună şi pentru Moldova. Nu tehnica aregentiniană – unul ia mingea şi se duce înaintea tuturor.

Aţi pomenit de justiţie. Cum ar trebui să facem ordine în acest domeniu? Când vom vedea şi la noi preşedinţi, premieri sau măcar miniştri condamnaţi pentru corupţie?

Este un proces complicat, ce durează mult. Trebuie să se ajungă la situaţia când statul are instituţii ce nu depind de o persoană anume, care sunt puternice şi autonome în luare deciziilor. Nu poate să funcţioneze un sistem în care şeful hotărăşte totul. Instituţiile trebuie să fie construite în aşa mod încât la orice nivel să existe purtători de decizie şi doar cele mai importante hotărâri să fie luate de şef. În prezent, un ministru decide până şi faptul dacă maşina ministerului trebuie sau nu să fie alimentată cu benzină. Un astfel de sistem nu poate funcţiona normal. Acest sistem trebuie să se democratizeze, să fie deschis, oamenii trebuie să aibă încredere că îşi pot rezolva problemele bazându-se pe lege, fără să fie nevoiţi să dea bani, să se simtă protejaţi de stat.

Şi cu judecătorii ce facem – îi înlocuim şi aducem alţii din Europa, le tăiem mâinile ca să nu poată lua mită?

Judecătorii se află mereu într-un câmp de tensiune, între două focuri, ei sunt la mijloc şi trebuie să decidă cui să dea dreptate. Şi de o parte, şi de cealaltă se încearcă diferite trucuri – presiuni, mită, favoruri, ameninţări... Sunt judecători care au caractere puternice şi rezistă. Dar sunt judecători care timp de 20, 30 de ani au lucrat în sistemul sovietic şi mereu au făcut asta - au luat mită, s-au lăsaţi influenţaţi de ameninţări şi presiuni. Pe ei nu-i mai poţi schimba, ei nu pot să lucreze altfel. Şi este o utopie să credem că majorarea salariilor magistraţilor va stopa aceste fenomene. Ceea ce ajută, de fapt, este transparenţa, să există legi foarte stricte. Orice judecător trebuie să se teamă că, dacă ia mită, va fi descoperit, va fi prins, va fi pedepsit. Trebuie să se schimbe mentalitatea, nu salariul. Noi vă putem oferi suport, ar fi benefică o colaborare între judecătorii din Moldova şi cei din Germania. Magistraţii moldoveni ar putea fi asistaţi de colegii germani, ar putea merge în Germania să vadă cum funcţionează sistemul la noi. 

Cum i-aţi putea convinge pe compatrioţii dumneavoastră să investească în ţara noastră?

Nu cred că eu aş putea să-i conving, parcursul e altul. Sunt germani care se adresează la noi, să-i consultăm, dar ei deja ştiu unde vor să investească. Noi nu putem să aducem întreprinderi aici, sunt decizii care se iau în Germania de către anumite firme, la nivel microeconomic. Oamenii de afaceri analizează dacă pot produce ceva în Moldova la preţ mai bun decât în Germania. Au nevoie de braţe de muncă, de specialişti calificaţi, iar asta e o problemă în Moldova. Companiile care deja sunt aici, bunăoară Dräxlmaier, fac şi cursuri de instruire, ceea ce înseamnă costuri suplimentare. Este foarte complicat să le faci recomandări eventualilor investitori, pentru că şi sistemul juridic de aici este cum vrei numai nu independent. Mai mult decât atât, există piedici birocratice, concurenţă neloială, sistemul bancar este slab. În general, climatul de afaceri nu este aşa cum ne-am dori. Şi ne întoarcem iar de unde am pornit – toate acestea depind de guvernare, care trebuie să fie curată.

Ce domenii ar putea fi dezvoltate aici?

Sunt multe domenii ce pot fi dezvoltate, îmbunătăţite, totul depinde de oameni, care trebuie să aibă idei şi să ştie cum să le implementeze. Poţi să lansezi o mulţime de proiecte în turism, bunăoară - turism de sănătate, ecoturism, turism vinicol, turism sportiv. Totul e posibil, dar pentru aceasta avem nevoie de oameni care cred în ţara lor şi vor să rămână aici, nu vor să plece nicăieri. 

Care sunt câteva lucruri bune din Moldova de care vă veţi aminti mereu?

Vinurile bune, femeile frumoase şi peisajele minunate. 
 

DE CE VĂ SUSŢINEM? UE VREA SĂ AIBĂ VECINI FOARTE BUNI ŞI SIGURI

De ce Moldova, o ţară mică, este importantă pentru Germania? Cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat susţinerea pentru noi în repetate rânduri. Contează doar amplasarea noastră geopolitică sau contăm şi noi?

O ţară mică nu înseamnă una rea. Nicăieri nu e scris că trebuie să cooperăm doar cu ţările mari. Avem în UE state mici, cum sunt Luxemburg sau Malta, şi ele au aceleaşi drepturi ca şi cele mari. Noi ştim că ţările mici pot fi foarte importante şi avem o atitudine serioasă faţă de ele. Moldova este amplasată la graniţa UE şi noi vrem să avem vecini foarte buni, vecini stabili şi cu o securitate foarte bună. Imaginaţi-vă că aveţi o gospodărie bogată, frumoasă, iar alături locuiesc nişte oameni care fac afaceri ilegale, trafic de arme etc. Chiar dacă aveţi o casă foarte bine securizată, apare sentimentul de frică, să nu vi se întâmple ceva rău. Din acest motiv, noi încercăm să vă dăm siguranţa şi stabilitatea de care aveţi nevoie, ca să asigurăm un viitor bun şi nouă, şi vouă. 

Şi Transnistria? Ce modalităţi de reglementare a conflictului vedeţi în acest moment?

În primul rând, pentru noi Moldova este o ţară aşa cum este ea recunoascută de comunitatea internaţională, adică împreună cu partea stângă a Nistrului. Şi nu avem nicio simpatie pentru planurile de anexiune sau nu mai ştiu ce planuri de unire cu alte ţări. Noi în UE nu avem frontiere. Atunci când Moldova, cândva, va fi parte a UE, va dispărea şi aici frontiera. Şi atunci, dacă dispar toate graniţele, vor dispărea şi conflictele interne.

Premierul Iurie Leancă a spus că Moldova va depune o cerere de aderare în 2015. Ce şanse are ţara noastră să devină membră a UE?

Nu văd perspective să deveniţi membri în 2015, dar cererea puteţi s-o depuneţi. Nici nu e cazul să le dai oamenilor ceea ce ei încă nu sunt pregătiţi să aibă, pentru că asta aduce cu sine şi dezamăgiri. De exemplu, s-a vorbit despre liberalizarea regimului de vize, care urma să se producă acum doi ani, dar s-a întâmplat abia în aprilie 2014. Promisiunile care nu sunt onorate sunt condamnate de alegători, de aceea, ca să câştigi alegerile, nu trebuie să faci promisiuni pe care nu eşti sigur că le poţi îndeplini, ci să ai o guvernare curată.

Care ar trebui să fie relaţiile noastre cu Rusia?

Cred că trebuie să crească şi să devină tot mai bune, există încă un potenţial destul de mare. Este în interesul ţării dumneavoastră, pentru că aveţi legături atât în Est, cât şi în Vest. Atunci când eşti o ţară de la graniţa dintre două mari puteri, trebuie să ai relaţii bune şi cu o parte, şi cu alta.

Dar cum să ne păstrăm independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială, ţinând cont şi de ceea ce se întâmplă în Ucraina?

Este o problemă destul de complexă, pe care nu putem s-o rezolvăm acum. Dar nu trebuie să vă uitaţi la vecini, ci să vă gândiţi cum faceţi ca Moldova să rămână intactă. Şi Ucraina, în acţiunile sale, se gândeşte înainte de toate la ea, nu la influenţa asupra Moldovei. Totuşi, cred că toate conflictele actuale pot fi rezolvate numai la nivel regional, deoarece şi cauzele lor sunt regionale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite