Maia Sandu, după vizita de la Bruxelles: „Moldova are o deschidere enormă în UE”
0În următoarele luni, la Bruxelles se va decide cadrul unic de sprijin direct pentru următorii şapte ani, dar şi asistenţa pe care Republica Moldova ar putea să o acceseze în cadrul Parteneriatului Estic în următorii zece ani. Despre aceasta a informat preşedintele ţării, Maia Sandu, după întoarcerea sa de la Bruxelles, transmite IPN.
Potrivit şefei statului, în cadrul vizitei, a accentuat că Moldova îşi doreşte asistenţă pentru dezvoltarea economică, inclusiv pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii prin mecanisme de acces la finanţare mai ieftină, prin proiecte de infrastructură, inclusiv în domeniul energetic, pentru asigurarea securităţii energetice a ţării.
Maia Sandu precizează că discutat despre necesitatea proiectelor de investiţii capitale, proiectelor de conservare a energiei termice pentru a reduce costurile de întreţinere a clădirilor. În domeniul agriculturii, a subliniat nevoia de a ajuta fermierii să se ajusteze la schimbările climatice şi să devină competitivi, inclusiv prin investiţii majore în proiecte de irigare.
Maia Sandu susţine că primul şi cel mai important scop cu care a mers la Bruxelles a fost solicitarea de acordare a asistenţei sanitare pentru sistemul de sănătate şi acces cât mai rapid la vaccinul anti-COVID-19 pentru medici şi alţi lucrători din prima linie. O altă prioritate a fost solicitarea asistenţei financiare imediate, precum şi ajutor pentru vaccinarea cât mai rapidă a cetăţenilor moldoveni. Toţi interlocutorii au promis că vor căuta soluţii pentru ca vaccinul să fie adus în Moldova cât mai curând.
Preşedintele mai spune că la Bruxelles a primit promisiuni că instituţiile UE, în cooperare cu alte instituţii internaţionale, vor încerca să ajute Moldova, suplimentar la ceea ce au făcut deja. Maia Sandu a obţinut confirmarea că 21,4 milioane de euro din programul de sprijin al reformei poliţiei vor fi alocaţi cât de curând posibil. De asemenea, contractul de rezilienţă în valoare de 15 milioane de euro, sub formă de grant, va fi semnat şi debursat cât mai curând posibil.
Maia Sandu susţine că Moldova are o deschidere enormă în Uniunea Europeană şi acest lucru a fost confirmat la întâlnirile pe care le-a avut cu decidenţii de top. În UE, spune preşedintele, este un potenţial enorm ca Moldova să fie ajutată, potenţial care a fost ratat din cauză că la conducerea Republicii Moldova s-au aflat persoane care urmăreau interese de grup, interese corupte, nu interesele cetăţenilor. Maia Sandu a mai spus că, atunci când Moldova va avea o guvernare stabilă, toate fondurile UE vor fi deblocate şi va veni mult mai mult ajutor pentru cetăţenii ţării.
Maia Sandu s-a aflat la Bruxelles în perioada 17-19 ianuarie.