Iurie Leancă: „Referendumurile din Găgăuzia se fac pentru speculaţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumurile din Găgăuzia, din 2 februarie, se fac doar de dragul unor speculaţii, a declarat prim-ministrul Iurie Leancă, invitat la emisiunea „Bună Seara” la postul naţional Moldova 1.

„Este clar că cei de la Comrat şi-au depăşit competenţele. Nu este referendum, se vrea mai mult un sondaj pe un subiect unde, din păcate, capacitatea de a specula este foarte mare”, a spus premierul.

Iurie Leancă crede că o parte din vină o are guvernarea centrală, deoarece nici în Găgăuzia, nici în raionul Taraclia, limba română nu este vorbită suficient. Din această cauză, accesul la informaţii este limitat şi, în aceste condiţii, cetăţenii se documentează din alte surse, de regulă speculative.

Oficialul s-a referit şi la forţele care încearcă să stimuleze participarea oamenilor la referendumuri, menţionând rolul distructiv al Partidului Comuniştilor în acest sens. „Eforturile acestui partid sunt orientate spre a destabiliza situaţia din Republica Moldova, inclusiv prin încurajarea separatismului. Un partid care recurge la astfel de gesturi este un lucru regretabil. Sper că cetăţenii îi vor taxa, dar nu acum, dar la alegerile parlamentare”, a spus prim-ministrul.

În noiembrie 2013, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis desfăşurarea referendumului legislativ pentru autodeterminarea externă a locuitorilor din regiunea găgăuză şi a referendumului consultativ cu 2 subiecte: 1. Cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi 2. Cu privire la aderarea la Uniunea Europeană. Judecătoria Comrat a anulat hotărârile respective. Însă, pe 31 ianuarie, într-o sesiune extraordinară, Adunarea Populară şi-a reconfirmat votul privind organizarea celor două referendumuri la 2 februarie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite