Iurie Leancă şi Igor Corman: „Evenimentele din Găgăuzia trebuie tratate cu prudenţă şi fără exagerări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu trebuie să exagerăm şi să dăm prea mare importanţă evenimentelor din Găgăuzia, trebuie să acţionăm calm şi cu prudenţă“, a declarat premierul Iurie Leancă referitor la referendumul din autonomie, într-o emisiune TV.

„Referendumul privind vectorul de dezvoltare externă fost mai mult un sondaj. Oamenii s-au expus asupra faptului ca Moldova să nu-şi piardă independenţa. Başcanul regiunii, fiind membru din oficiu al Guvernului, a avut toate şansele să se expună asupra tuturor negocierilor cu Uniunea Europeană“, a spus premierul.

Iurie Leancă nu a fost surprins de faptul că majoritatea găgăuzilor sunt împotriva integrării europene. „Noi ne-am axat pe negocieri şi am uitat că la fel de important este să le explicăm cetăţenilor beneficiile apropierii de UE. Accesul la informaţii pentru populaţia din Găgăuzia şi Taraclia este limitat din cauza că nu cunoaşte limba română, iar sursele de care se folosesc sunt mai degrabă de dezinformare decât de informare. Pe de altă parte, am constata că în această regiune per capita locuitorii au beneficiat prin proiecte chiar de mai mulţi bani europeni decât în restul Moldovei, însă liderii locali au preferat să-şi atribuie meritele“, a adăugat şeful Guvernului.

În aceeaşi emisiune, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a spus că acţiunile din Găgăuzia sunt provocate de deputaţi de la Chişinău. „Deputaţii de aici care provoacă astfel de evenimente se ascund după imunitatea parlamentară, dar autorităţile locale trebuie să înţeleagă că riscă să fie sancţionate. Cred că autorităţile de resort vor face totul pentru ca ceea ce s-a întâmplat în Găgăuzia să nu servească drept precedent pentru acţiuni similare în alte regiuni ale ţării. Noi am mers în Găgăuzia ca să le propunem un dialog, nu ca să-i rugăm să renunţe la referendumuri. Le-am propus să discutăm problemele cu care se confruntă. Ei au două opţiuni: sau se autoizolează şi nu contribuie cu nimic la îmbunătăţirea situaţiei pentru cetăţeni, sau conlucrează cu noi pentru beneficiul tuturor“, a subliniat şeful legislativului.

Igor Corman a povestit că a avut mai multe întâlniri cu oamenii şi a observat că aceştia sunt manipulaţi şi cred că avem de ales între Rusia şi România. „Trebuie să comunicăm cu cetăţenii, ca să înţeleagă că Estul şi Vestul nu sunt în contradicţie, trebuie să evităm confruntările geopolitice. E un fel de competiţie în Găgăuzia în care s-au antrenat toţi. E adevărat că majoritatea deputaţilor din Adunarea Populară de la Comrat a aderat la Partidul Democrat. Am avut discuţii serioase cu ei, dar ceea ce se întâmplă acolo nu vizează doar relaţiile într-un partid sau altul“, a explicat democratul.

Duminică, 2 februarie, în autonomia găgăuză s-au desfăşurat două referendumuri declarate ilegale de autorităţile de la Chişinău şi de judecătoria de la Comrat. Potrivit autorităţilor locale, 98% din alegători văd viitorul Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite