Euobserver: corupţia, criza bancară şi inflaţia sunt provocările premierului de compromis Valeriu Streleţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Strelet este candidatul de compromis al AIE 3 pentru funcţia de premier FOTO: Adevarul
Valeriu Strelet este candidatul de compromis al AIE 3 pentru funcţia de premier FOTO: Adevarul

Guvernul proeuropean din Republica Moldova are un nou prim-ministru, la şapte săptămâni de la demisia lui Gaburici în urma scandulului cu diplomele false, scrie euobserver.com.

Valeriu Streleţ a primit un sprijin majoritar la limită din partea partidelor parlamentare şi potrivit euobserver este un candidat de compromis.

Potrivit site-ului, criza bancară, corupţia şi inflaţia sunt printre cele mai presante provocări pentru noul prim-ministru.

„Moldova, înghesuită între vecinii săi mai mari - România şi Ucraina - a ales să continue cursul european asumat după alegerile din noiembrie 2014, dar a avut de suferit atât din cauza crizei politice cât şi din cauza unui scandal bancar.

Imediat după alegeri, 600 de milioane de dolari au dispărut din sistemul bancar al Republicii Moldova. Cifra reprezintă aproximativ o optime din PIB-ul republicii.

În replică, Banca Naţională a început să tipărească bani, în consecinţă inflaţia a crescut cu 8%, iar moneda naţională s-a devalorizat. Banca Naţională a crescut rata dombânzii de la 8,5% la 17%”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite