Dorin Chirtoacă: În spatele Catedralei va fi construit un palat mitropolitan, dar nu o casă parohială. Nu e creştineşte să minţim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, afirmă că în spatele Catedralei ar urma să fie construit un palat mitropolitan, dar nu o casă parohială, aşa precum se arată în proiectul votat de către consilierii municipali.

„38 de consilieri nu au votat în CMC construcţia unei case parohiale, ci a unui palat mitropolitan cu 3 nivele şi o suprafaţă desfăşurată mai mare decât a Catedralei însăşi, iar acum o dau cotită şi nu ştiu pe unde să scoată cămaşa: „că am aprobat doar un concept”, „că nu e nimic avizat” etc. Adică voi vedeţi în timpul şedinţei clădirea propriu-zisă în imagini şi nu stiţi ce votaţi? Ne-am fript o dată cu biserica de la Kentford, nu a fost de învăţătură de minte?”, a declarat Dorin Chirtoacă într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, proiectul construcţiei ce prevede edificarea unui grup sanitar şi a încăperii auxiliare este un pretext pentru un proiect de amploare, palatul mitropolitan: „o construcţie nouă în ansamblul arhitectural: Arcul de Triumf, Clopotniţa, Catedrala „Nasterea Domnului”, cu o suprafaţă mai mare decât primele trei luate împreună, cu costuri de zeci de milioane de lei, cu săli de mese şi conferinţe la parter, şi cu birouri, şi dormitoare la etaj şi mansardă”.

„Dacă este vorba despre aşa ceva, nu vă ascundeţi după veceu şi spuneţi aşa cum este: „Proiect de modificare şi completare a ansamblului arhitectural din Scuarul Catedralei”. Nu este tocmai creştineşte ca un proiect bisericesc să înceapă cumva cu o minciună”, a subliniat Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă a mai adăugat că reconstrucţia casei iniţiale, unde a fost fabrica de lumânări, în forma şi dimensiunile originale ar putea soluţiona problemele respective (grup sanitar, depozit etc.). De asemenea, în aşa mod, potrivit edilului, s-ar respecta situl istoric, nu ar dezechilibra cadrul natural şi ambianţa din Scuarul Catedralei, nu ar produce dezbinare şi tensiune în societate.

„Din aceste motive nici nu am dat curs proeiectului. Acum nu este întâmplător că subiectul revine în prim plan după suspendarea ilegală a subsemnatului, iar „aparatorii” de ieri ai oraşului îl promovează fără probleme”, a conchis primarul.

Consiliul municipal Chişinău a aprobat, la şedinţa din 31 octombrie, concepţia viitorului imobil destinat angajaţilor bisericii, care va fi construit în spatele Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” din centrul capitalei. Clădirea se presupune că va avea circa 700 metri pătraţi şi şase metri înălţime, transmite IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite