„Decizie ilegală”. Decretul de retragere a cetăţeniei lui Băsescu rămâne în vigoare. Judecătorii au respins cererea fostului preşedinte al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Judecătoria Chişinău, sediul Botanica, a respins luni, 22 ianuarie, cererea înaintată de către fostul lider de la Cotroceni Traian Băsescu cu privire la anularea decretului de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova, semnat de către preşedintele Igor Dodon. Instanţa a calificat cererea ca fiind nefondată.

„Mi se pare o decizie absolut ilegală. Noi am demonstrat în mod detaliat că preşedintele Dodon a încălcat în mod flagrant procedura de retragere a cetăţeniei. Cetăţenia a fost retrasă în mod abuziv, în lipsa unei propuneri corespunzătoare din partea MAI, SIS sau MAE”, a declarat avocatul fostului preşedinte român, Andrei Bivol.

De partea cealaltă, avocatul Preşedinţiei, Maxim Lebedinschi, a menţionat că decizia instanţei este una legală.

„Dacă este o interdicţie legală de a primi cetăţenia Republicii Moldova, această interdicţie nu poate fi neglijată de nicio autoritate. Cei care vor încălca procedura vor fi penalizaţi, ca în cazul actual”, a subliniat Lebedinschi.

Acesta a precizat că, potrivit legii, se interzice acordarea cetăţeniei persoanelor care se află sun urmărire penală: „La momentul când Traian Băsescu a depus cerere, dumnealui figura în calitate de suspect în mai multe dosare oenale în România”.

Totuşi, avocatul lui Băsescu susţine contrariul: „Legea nu prevede o astfel de obligaţie de a prezenta alte informaţii şi alte documente decât o listă specifică, fapt care a fost îndeplinit de către Băsescu, acestuia nu i-au fost solicitate informaţii suplimentare”.

Andrei Bivol a mai precizat că decizia de astăzi a instanţei va fi atacată la Curtea de Apel Chişinău, după care la Curtea Supremă de Justiţie.

Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie 2017 decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu. Printre motivele care au stat la baza acestei decizii a şefului statului se enumeră faptul că fostul preşedinte al României nu ar respecta independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, pledând deschis pentru unirea celor două maluri ale Prutului.

„S-a constatat că atât în momentul examinării cererii domnului Traian Băsescu, cât şi în prezent existau impedimente în obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova în baza art. 20 al. 1 lit. c) a Legii cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 şi anume - domnul Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzaţie în România, a ascuns acest fapt esenţial ceea ce constituie temei de retragere a cetăţeniei în baza normei legale expuse mai sus”, se arăta atunci în comunicatul de presă al Preşedinţiei.

La 26 ianuarie, Traian Băsescu a contestat la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova, decretul prin care Igor Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească.

În replică, pe 28 ianurie, Igor Dodon afirma în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah, Kirsan Iliumjinov: „Noi am menţionat care au fost motivele în etapa când a fost semnat acest decret, de aceea nu are decât dânsul să-şi apere în instanţă şi nu are decât să depună încă o dată dosarul dacă are nevoie de cetăţenia Republicii Moldova. Noi fiecare pas pe care-l facem, inclusiv şi în politică şi în sah [...] calculăm cu mulţi, mulţi paşi înainte”.

la 1 februarie 2017 avocatul lui Băsescu a înaintat o cerere prealabilă lui Igor Dodon, solicitând revocarea Decretului privind retragerea cetăţeniei ca fiind emis contrar legii, scrie timpul.md

Cererea prealabilă a fost respinsă de către şeful statului fără vreo motivare.

Pe 16 martie, reclamantul a înaintat Judecătoriei Chişinău o cerere de chemare în judecată împotriva lui Igor Dodon prin care a solicitat anularea decretului, dar şi aplicarea măsurii de asigurare prin suspendarea executării decretului contestat până la examinarea cauzei în fond.

Instanţa a acceptat solicitarea avocaţilor lui Traian Băsescu şi a cerut ca până pe data de 2 mai 2017, preşedintele ţării să prezinte probele în sprijinul decretului său.

Următoarea şedinţă de judecată va avea loc pe 16 mai, începând cu orele 10.00 la Judecătoria Chişinău. Până la soluţionarea problemei, decretul semnat de Igor Dodon nu va produce efecte juridice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite