UPDATE Curtea Constituţională l-a repus în funcţie pe procurorul general. Corneliu Gurin spune că „se bucură nu prea“ de hotărârea magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Gurin din nou procuror general al Republicii Moldova FOTO Adevărul
Corneliu Gurin din nou procuror general al Republicii Moldova FOTO Adevărul

Curtea Constituţională a declarat, ieri, ilegală revocarea lui Corneliu Gurin din funcţia de procuror general. Magistraţii au stabilit că „deputaţii nu pot reveni la voturile exprimate anterior, reieşind din interese politice sau personale de moment, deoarece procedura de revizuire ar zădărnici tot procesul legislativ, ar compromite autoritatea legislativă a statului, ar afecta securitatea raporturilor juridice şi chiar securitatea naţională“.

Nici faptul că doi parlamentari au declarat ulterior că nu l-au susţinut pe Gurin nu e o problemă în viziunea judecătorilor. Potrivit lor, procurorul general este numit cu majoritatea voturilor celor prezenţi, adică 48 în acest caz, şi nu cu majoritatea simplă de 51 de voturi, cum s-a anunţat atunci.  

„Curtea a confirmat că ziua de 3 mai a fost o vinere neagră pentru democraţia din Moldova şi că Parlamentul s-a dedat unor circuri politice de interes personal“, a declarat autorul sesizării, neafiliatul Sergiu Sârbu, care susţine că nu apără niciun partid, ci doar Constituţia.

„Judecătorii au luat din nou o hotărâre ilegală şi politică la comanda lui Vlad Plahotniuc, care şi-a subordonat tot sistemul şi pierdea procurorul general“, a fost replica liberal-democratului Ion Butmalai, care susţine că nu l-a votat pe Gurin.

„Pe de o parte, această decizie mă bucură, pe de alta – mă întristează. Sunt fericit că a triumfat adevărul, dar mă mâhnesc atentatele politice asupra statului de drept care s-au încercat“, a spus, la rândul său, Corneliu Gurin.

Precizăm că juristul Corneliu Gurin a fost ales pe 19 aprilie în funcţia de şef al Procuraturii Generale, prin votul deputaţilor democraţi, liberal-democraţi şi cinci neafiliaţi.

Peste două săptămâni, Gurin a fost revocat din această funcţie, de această dată cu votul liberal-democraţilor şi a comuniştilor. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite