Consiliul orăşenesc Edineţ a ridicat mandatele consilierilor comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Consiliului au decis ridicarea mandatelor celor 11 colegi de-ai lor comunişti pe motiv că aceştia nu s-au prezentat la trei sau mai multe şedinţe.

Viceprimarul de Edineţ, Valerian Ciobanu, a declarat pentru IPN că această măsură a fost necesară deoarece Consiliul nu s-a putut convoca în şedinţă de 19 ori din cauza neprezentării consilierilor comunişti, în total 12 la număr, şi a doi consilieri liberal-democraţi.

Valerian Ciobanu susţine că cel de-al 12-lea consilier comunist şi-a depus mandatul din proprie iniţiativă. Situaţia celor doi liberal-democraţi se va discuta la una din următoarele şedinţe. Viceprimarul spune că, după ridicarea mandatelor, a apărut o altă problemă: liderii comunişti din raion le interzic consilierilor supleanţi să depună declaraţiile de acceptare a mandatului de consilier.

Până acum, Consiliul nu a fost dizolvat pentru că din decembrie, totuşi, au avut loc câteva şedinţe, iar legislaţia prevede că acesta poate fi dizolvat, dacă nu se convoacă timp de 6 luni consecutiv.

Contactat de IPN, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Andrei Volentir, a spus că până acum nu au existat cazuri de ridicare în masă a mandatelor consilierilor. Regulamentul de ridicare şi atribuire a mandatelor nu prevede cum se acţionează în astfel de situaţii şi, probabil, CEC va revizui regulamentul pentru a nu admite cazuri de blocaj.

Totodată, Andrei Volentir a precizat că doi candidaţi supleanţi din cei 12 ai PCRM au semnat declaraţia de consimţământ, iar Consiliul va putea activa şi cu zece consilieri lipsă, dacă va fi asigurat cvorumul la şedinţe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite