Condiţii noi pentru cei care doresc să guverneze Găgăuzia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adunarea Populară a Găgăuziei, mun. Comrat FOTO: Adevărul Moldova / Alexandru Tarlev
Adunarea Populară a Găgăuziei, mun. Comrat FOTO: Adevărul Moldova / Alexandru Tarlev

Procedura de înregistrare în cursa electorală pentru conducerea UTA Găgăuzia a fost simplificată. Cei care vor dori să candideze la funcţia de başcan al regiunii vor fi obligaţi să prezinte mai puţine semnături în susţinerea sa pentru a fi inclus în buletinul de vot.

Adunarea Populară a Găgăuziei (AP) a votat astăzi un proiect de lege care prevede modificarea procedurii de înregistrare a candidaţilor la funcţia de guvernator al Unităţii Teritorial-Atonomă Găgăuzia. Astfel, dacă până acum, era necesară colectarea a mai mult de cinci mii de semnături, atunci pentru alegerile din 22 martie 2015 candidaţii vor trebui să prezinte nu mai puţin de 1.500 de semnături şi nu mai mult de 2.000 de semnături.

Potrivit lui Ivan Burgudji, preşedintele Comisiei juridice a AP, semnăturile vor trebui să fie colectate din cel puţin o treime din primării, cu respectarea celorlalte cerinţe legale. Totodată, cei care vor dori să conducă regiunea în următorii patru ani, vor trebui să adune cel puţin o sută de semnături din fiecare localitate, precizează gagauzinfo.md.

Pentru aceste modificări au votat 17 din 18 deputaţi locali. Singurul care a fost împotriva noilor prevederi a fost Alexandr Tarnavskii, vicepreşedintele Adunării Populare.

Amintim că alegerile pentru başcanul Găgăuziei vor avea loc pe 22 martie 2015. În cazul în care din primul tur nu va putea fi ales un guvernator, atunci va fi organizat turul al doilea. Acesta va avea loc pe 5 aprilie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite