Comisia de la Veneţia, pregătită să acorde asistenţă pentru îmbunătăţirea legislaţiei electorale din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio
FOTO preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio

Comisia de la Veneţia este gata să acorde Republicii Moldova asistenţa necesară şi să-şi împărtăşească experienţa în procesul de modificare a legislaţiei electorale, care necesită îmbunătăţiri, dar în anumite condiţii. Despre aceasta a anunţat preşedintele Comisiei, Gianni Buquicchio, într-un briefing de presă susţinut miercuri, 1 martie, la Chişinău alături de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, transmite IPN.

Gianni Buquicchio a remarcat că Republica Moldova se confruntă cu noi provocări şi una dintre ele se referă la iniţiativa preşedintelui ţării de modificare a Constituţiei pentru prevederea condiţiilor noi în care şeful statului poate dizolva Parlamentul. 

O altă provocare ţine de iniţiativa guvernării de modificare a Codului Electoral. Potrivit lui Gianni Buquicchio, Comisia de la Veneţia are o vastă experienţă în ambele domenii şi este gata să o împărtăşească, astfel în cât să fie identificate cele mai bune soluţii. Referindu-se la iniţiativa preşedintelui, oficialul a menţionat este necesar să se ţină cont de un echilibru al puterilor şi Comisia este dispusă să lucreze cu cele trei instituţii – Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul.

Cât ţine de cealaltă iniţiativă, oficialul a declarat orice modificare electorală trebuie să fie efectuată cu cel puţin un an până la scrutin. O altă condiţie este să existe un proces vast de discuţii şi de dezbateri, cu implicarea autorităţilor, a partidelor politice şi a societăţii civile. Cea de-a treia condiţie este ca reforma electorală să se adoptată în urma celui mai larg consens la nivel politic.

Andrian Candu a declarat că Republica Moldova a beneficiat de asistenţa şi expertiza Comisiei de la Veneţia pe parcursul a mai mulţi ani, astfel devenind practic „un client fidel”. 

„Vom organiza dezbateri largi pentru a identifica cele mai bune soluţii în Parlament pentru sistemul electoral şi vom lucra împreună cu Comisia de la Veneţia pentru a găsi cea mai bună experienţă”, a declarat Andrian Candu.

Şeful legislativului a mai spus că rectificarea legislaţiei electorale este necesară din cauza deficienţelor existente în funcţionarea sistemului electoral din Republica Moldova. Andrian Candu a anunţat că este în proces de constituire grupul de lucru, care va fi format din deputaţi din toate fracţiunile parlamentare, reprezentanţi ai societăţii civile şi parteneri de dezvoltare, care vor analiza propunerile de îmbunătăţire a legislaţiei electorale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite