Chişinăul şi Tiraspoulul se joacă de-a şoarecele şi pisica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Comisiei Unificate de Control. FOTO: Adevăarul
Şedinţa Comisiei Unificate de Control. FOTO: Adevăarul

Subiectul liberei circulaţii în Zona de Securitate a fost abordat inutil în şedinţele Comisiei Unificate de Control de la începutul anului: delegaţiile de la Chişinău şi Tiraspol nu ajung la un compromis pe acest subiect. Chişinăul învinuieşte Tiraspolul de sabotaj, iar Tiraspolul zice că problema nu ţine de competenţa CUC, chiar dacă a fost de acord să o dezbată.

Şedinţele ordinare ale Comisiei Unificate de Control (CUC) au loc săptămânal în oraşul Tighina (Bender) cu participarea delegaţiilor Republicii Moldova, Transnistriei, Federaţiei Ruse, Ucrainei şi OSCE. După fiecare şedinţă a CUC, delegaţiile Chişinăului şi Tiraspolului emit comunicate de presă în care prezintă poziţia cu privire la ce s-a discutat şi ce nu s-a reuşit în cadrul reuniunii şi, de sigur, cine este vinovat pentru probleme apărute în cadrul acestora.

Răzgândiri

Ultima şedinţă a CUC a avut loc pe 16 iulie. Din comunicatul emis de către delegaţia Republicii Moldova, aflăm că subiectul discuţiei în cadrul reuniunii a rămas libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în Zona de Securitate. Partea moldovenească, aminteşte că delegaţiile CUC au convenit în cadrul şedinţelor anterioare, „asupra necesităţii aprecierii evoluţiei în Zona de Securitate şi prezentarea recomandărilor pe textul deciziilor finale la subiectul liberei circulaţii”.

Cu toate acestea, potrivit delegaţiei moldoveneşti, partea transnistreană s-a dezis categoric de angajamentele asumate şi a neglijat poziţia comună a delegaţiilor Republicii Moldova, Federaţiei Ruse, a reprezentanţilor Ucrainei şi ai Misiunii OSCE. În cominicat se anunţă că transnitrenii au avut un comportament „destabilizator” şi „o atitudine negativă” pentru a sabota subiectul principal al şedinţei – libera circulaţie. În consecinţă, co-preşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse a fost nevoit să tranfere şedinţa pentru săptămâna viitoare.

Opinia transnistreană

Din comunicatul părţii transnistrene aflăm că delegaţii din Tiraspol insistă asupra faptului că problema liberei circulţii trebuie să fie dezbătută şi decisă în cadrul procesului de negocieri în format 5+2, dar nu în cadrul opreaţiunii de menţinere a păcii. „Partea moldovenească refuză să treacă la alte subiecte importante”, se arată în comunicatul transnistrenilor. Potrivit co-preşedintelui delegaţiei transnistrene, Oleg Beliakov, aceasta reprezintă o tendinţă neconstructivă care a apărut în acest an şi se întreabă „de ce partea moldovenească are nevoie de aşa ceva?”

„Pretenţiile” moldoveneşti

În comunicatul de presă pentru şedinţa din 2 iulie curent, delegaţia moldovenească anunţa că la acea reuniune urma să se discute problema liberei circulaţii în Zona de Securitate, însă delegaţia transnistreană a încercat devierea discuţiilor de la problema în cauză, continuând să sfideze înţelegerile asumate de către toţi co-preşedinţii delegaţiilor din cadrul CUC.

Din comunicatul transnistrean aflăm că părţile au ajuns la un „compromis” pentru a debloca lucrările CUC şi au aprobat ordinea de zi a şedinţei. Primul punct de pe ordinea de zi a fost aceeaşi circulaţie liberă în Zona de Securitate. Părţile şi-au expus punctele de vedere asupra acestui subiect, dar nu au ajuns la un numitor comun, dar mai curând la disensiuni serioase. Mai mult, potrivit transnistrenilor, partea moldovenească a venit cu anumite „pretenţii” cu privire la reformarea a posturilor de pacificatori care a avut loc în 2014. În comunicat nu se menţionează care au fost „pretenţiile” moldovenilor, dar se menţionează că aceste „declaraţii nu conţinut, deoarece şi partea realizat aceste reforme la posturile sale”.

Subiect introdus din ianuarie

Un interes deosebit prezintă şi comunicatele pe marginea reuniunii CUC din 18 iunie curent. Delegaţia moldovenească anunţă că subiectul reuniunii a fost libera circulaţie în Zona de Securitate, iar dicuţiile pe marginea acestuia au decurs într-o atmosferă constructivă. Mai aflăm că subiectul a fost introdus pe ordinea de zi la şedinţa din 29 ianuarie 2015, iar pe 19 martie şi 9 aprilie, chiar au şi fost atinse anumite compromisuri privind identificarea unor soluţii la problemă. Comunicatul anunţa pe o notă optimistă că subiectul urmează să fie dezbătut în continuare la şedinţa următoare a CUC.

Partea transnistreană a anunţat că delegaţiile de pe cele două maluri al Nistrului au reuşit să treacă la dicutarea subiectului liberei circulaţii în Zona de Circulaţie. „Există un dialog constructiv. Există anumite poziţii ale părţilor, care sunt reflectate în acele definiţii care au fost oferite de părţi. În mod special, o idee constructivă a fost introdusă de către delegaţia Federaţiei Ruse. De cele mai multe ori, anume delegaţia rusă introduce linia constructivă, care apoi ne permite să luăm decizii concrete”, a declarat Oleg Beliakov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite