Cetăţeni moldoveni din diasporă le cer autorităţilor să permită reluarea zborurilor de pe Aeroportul Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Air Moldova

Mai mulţi moldoveni, inclusiv din diasporă, le cer autorităţilor să anuleze decizia prin care a fost închis spaţiul aerian al Moldovei şi să permită zborurile civile dinspre şi spre Moldova, în situatia în care restricţiile de zbor impuse în contextul razboiului din Ucraina sunt trecute cu vederea când e vorba despre organizarea curselor charter pentru demnitarii străini care vizitează ţara, transportarea refugiaţilor sau a ajutoarelor umanitare.

Bloggerul Dragoş Galbur, stabilit de mai mulţi ani în străinătate, a scris pe pagina sa de Facebook că este deranjat de faptul că zborurile nu sunt permise pentru toţi, fără excepţie.

„Văd că apar tot felul de excepţii pentru anumite avioane, unele cu ajutor umanitar, altele curse charter pentru refugiaţi, apoi oficialii ăştia europeni care s-au trezit toţi odată că există aşa stat ca Republica Moldova. Nu-mi place – ori închideţi pentru toţi, fără nicio excepţie, ori deschideţi spaţiul aerian în regim normal, dacă tot nu ezitaţi să ieşiţi zilnic la TV să ne spuneţi să stăm calm că nu ne paşte niciun pericol. Când repeţi zilnic că Republica Moldova nu este în planurile ruşilor, dar închizi repede spaţiul aerian de frică, zău că arăţi a prost”, a scris Galbur, citat de Sinteza.org.

Totodată, Dragoş Galbur susţine că se apropie perioada sărbătorilor pascale, iar miile de moldoveni din străinătate, care vor să vină acasă, vor întâmpina dificultăţi, având în vedere că zborurile către Chişinău au fost redirecţionate la Iaşi.

„Vine Paştele, în aprilie. Ai închis spaţiul aerian până pe 25. Cum vor ajunge acasă zecile de mii, poate chiar sute de mii de oameni? Deja prevăd ce va fi la Albiţa şi Sculeni. Mi-am luat bilet la Chişinău, dar m-au redirecţionat la Iaşi. Şi încearcă să mă cumpere cu transport gratuit de la Iaşi la Chişinău. Păi frate, după patru ore de zbor, nu cred că mai am chef să mai fac 2-3 ore cu autocarul până la Chişinău, şi de acolo încă 2 ore la Bălţi, de asta şi am dat sute de euro la avion! Mai pe scurt, fix ca în pandemie, avem reguli, dar nu se aplică pentru toţi, pentru că mereu „cineva e cineva, iar cineva nu-i cineva”, a mai scris Dragoş Galbur.

Postarea lui Galbur a atras mai multe reacţii din partea internauţilor, care împărtăşesc ideea potrivit căreia zborurile trebuie reluate. Potrivit lor, faptul că unii dintre cei mai păziţi oameni din lume, printre care secretarul de stat al SUA, Antony Bliken, au vizitat fără probleme Republica Moldova demonstrează că riscurile pentru siguranţa zborurilor sunt minime.

Totodată, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a menţionat că decizia privind închiderea spaţiului aerian al Republicii Moldova este una stranie.

Şi bloggerul Eugen Luchianiuc se întreabă de ce oamenii de rând nu pot zbura din Chişinău, iar demnitarii şi cetăţenii altor state pot face asta.

„De ce oamenii de rând nu pot zbura din Chişinău, iar demnitarii şi cei cu cetăţenie a Israelului au voie? Există lucruri pe care eu, totuşi, nu le prea înţeleg. Zboară spre Chişinău doar ajutoare umanitare şi demnitari care se perindă, câte două delegaţii pe zi. Alaltăieri a fost preşedintele României. Ieri a fost preşedintele nostru. Vin oameni care ar trebui să fie mai protejaţi decât orice locuitor de rând al Moldovei. Sunt sigur că asta se poate face pentru toţi. Sau poate… cineva de la Iaşi i-a rugat pe cei de la Chişinău să îi ajute să facă rublet. Mai ales că cei de la Iaşi au ieşire bună la Filat”, a scris Luchianiuc pe pagina sa de Facebook.

În context, Vicepremierul Andrei Spînu a declarat pentru presă că se analizează o opţiune care ar putea permite deschiderea spaţiului aerian pentru Moldova începând cu săptămâna viitoare.

„Acum specialiştii, inclusiv cei din securitate, analizează această opţiune. Dacă ea va fi una bună, atunci, probabil, la începutul săptămânii viitoare se va lua decizia pentru deschiderea spaţiului pe acea porţiune. Asta ar însemna că toate zborurile vor intra şi vor ieşi din ţară doar pe această porţiune”, a spus Spînu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite