Ambasada SUA, dezamăgită de adoptarea legii amnistierii capitalului: Legitimează furtul şi corupţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada SUA la Chişinău anunţă că „este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor”. Potrivit reprezentanţei diplomatice, legea privind declaraţia voluntară şi stimularea fiscală (numită şi legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova.

„Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul Republicii Moldova şi le-a asumat, şi această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ambasada SUA. 

Diplomaţii americani mai spun că „cetăţenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore”. 

„Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult”, se menţionează în document.

Amintim că majoritatea parlamentară a adoptat joi, 26 iulie, legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală.

Aceasta presupune că persoanele care anterior nu şi-au declarat veniturile, imobilele, maşinile şi alte bunuri, le pot declara şi legaliza contra unei taxe de 3% din sumă.

Opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară a criticat iniţiativa guvernării, precizând că aceasta ar putea duce la legalizarea mijloacelor financiare sustrase anterior si sistemul bancar moldovenesc.

De partea cealaltă, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a lăudat adoptarea respectivei iniţiative. Speakerul a spus că este vorba de un „mecanism care va reduce economia tenebră din Republica Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite