Impozitul pe venit pentru o persoană fizică va fi de 12%. Reforma fiscală, votată de Parlament în lectură finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

O cotă de 12% va fi introdusă la impozitul pe venit pentru persoanele fizice de la 1 octombrie. În prezent, persoanele fizice sunt impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii lei şi 18% pentru veniturile care depăşesc această sumă. Un proiect de lege privind reforma sistemului de impozitare a veniturilor salariale a fost votat de către Parlament în două lecturi, transmite IPN.

Scutirea personală se majorează până la 24 de mii de lei anual. Pentru persoanele cu dizabilităţi obţinute în acţiuni de luptă pentru integritatea ţării şi din Afganistan scutirea personală urmează să crească până la 30 de mii de lei.

Pentru familiile cu copii se va majora scutirea pentru persoane întreţinute de la 2.520 de lei până la 3.000 de lei, iar în cazul persoanelor întreţinute cu dizabilităţi în urma unei afecţiuni congenitale sau din copilărie, până la 18 mii de lei. Totodată, scutirea majoră în mărime de 18 mii de lei se va aplica şi în cazul persoanelor întreţinute cu dizabilităţi severe şi accentuate.

Proiectul aprobat prevede reducerea contribuţiei de asigurări sociale achitate de angajatorul din sectorul privat, instituţiile de învăţământ superior şi instituţiile medico-sanitare de la 23% la 18%. Iar contribuia angajatorilor din agricultură va descreşte de la 16% la 12%. Totodată, urmează să fie stabilit un regim fiscal special pentru activitatea în sectorul hotelier şi al restaurantelor, prin reducerea cotei TVA de la 20% la 10%.

Taximetriştii care au un salariu lunar de până la 10 mii de lei vor achita un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar. Aceştia vor fi obligaţi să ofere bon de casă. Dacă nu o vor face, clienţii vor fi în drept să nu plătească călătoria. Iniţiativa vizează şi majorarea termenului de repatriere a mijloacelor băneşti de la doi la trei ani pentru contractele de vânzare-cumpărare, barter, de export în regim de consignaţie, inclusiv stabilirea termenului de repatriere de trei ani pentru celelalte contracte.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că unii vor spune că reforma fiscală poartă caracter electoral, de fapt aceasta este rodul muncii depuse pentru a găsi resurse financiare suplimentare în bugetul statului în aşa fel încât guvernarea să-şi permită să promoveze această reformă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite