Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, despre asistenţa de 150 de milioane de euro: Avem condiţionalităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janis Mazeiks
Janis Mazeiks

Reforma justiţiei, lupta cu corupţia, implementarea prevederilor acordului cu FMI şi modernizarea sectorului energetic din Republica Moldova sunt principalele condiţionalităţi impuse de Uniunea Europeană pentru acordarea asistenţei macrofinanciare în valoare de 150 de milioane de euro. O spune şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, notează IPN.

Ambasadorul a menţionat că o parte din banii acordaţi de comunitatea europeană reprezintă ajutor nerambursabil, fapt ce demonstrează sprijinul dezinteresat al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Potrivit deciziei oficialilor europeni, din cele 150 de milioane de euro panificate pentru Republica Moldova, 30 de milioane ar urma să fie acordate sub formă de grant şi 120 de milioane de euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu în condiţii favorabile de finanţare.

„Uniunea Europeană a decis asupra următoarei tranşe de asistenţă macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro. Vreau să menţionez aici componenta de grant, pentru că, în prezent, nu sunt multe state pentru care, atunci când este vorba despre asistenţa financiară, există şi componenta de grant. Este vorba despre o susţinere pe care UE o acordă Republicii Moldova şi modul favorabil, pozitiv cu care UE priveşte Republica Moldova”, a spus Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la postul public de televiziune.

Mai mult, diplomatul spune că Uniunea Europeană îşi menţine politica de condiţionare a acordării banilor, iar temele pentru acasă pe care Chişinăul trebuie să şi le facă, urmează a fi agreate cu autorităţile Republicii Moldova. Ambasadorul spune că toate condiţionalităţile impuse de UE vin să contribuie la dezvoltarea şi modernizarea ţării şi să asigure creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.

„Aceşti bani vor ajuta Republica Moldova sa facă faţă necesităţilor de lichidităţi pentru bugetul de stat. Desigur, va exista şi abordarea condiţionalităţilor pentru că noi nu oferim bani, pur şi simplu. Noi avem cerinţe şi ele urmează să fie agreate împreună cu Republica Moldova. Acum suntem în curs de stabilire a acestor condiţionalităţi. Condiţionalităţile vizează îndeplinirea acordului cu FMI, fiindcă asistenţa noastră vine ca urmare a acordului cu FMI, semnat la finele anului trecut. Avem şi propriile condiţionalităţi legate de reforma statului de drept, lupta cu corupţia, sectorul energetic, care a căpătat o semnificaţie nouă în ultima perioadă. Este vorba despre interese care ţin de dezvoltarea sustenabilă a ţării şi de implementarea prevederilor Acordului de Asociere”, a mai spus diplomatul european.

Acum două zile, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a anunţat că au fost urgentate procedurile legislative astfel încât Parlamentul European să aprobe cât mai curând acordarea asistenţei de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Oficialul a menţionat că votul asupra asistenţei în Comisia pentru comerţ internaţional este programat pentru data de 14 martie, ulterior va avea loc votul final în plenul Parlamentului European.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite