Şedinţa de judecată în cel de-al doilea dosar al lui Vlad Filat, amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Şedinţa de judecată planificată pentru joi, 5 aprilie, în cel de-al doilea dosar al ex-premierului Vlad Filat a fost amânată pentru 15 aprilie, ora 12.00. Solicitat de IPN, Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat, a spus că amânarea a fost solicitată de către avocaţi. Din cauza unor probleme de sănătate, Vlad Filat nu a putut participa la şedinţă.

Potrivit Victor Munteanu, medicul i-a prescris perioadă de recuperare până pe 12 aprilie, iar instanţa a admis cererea avocaţilor şi a amânat şedinţa pentru 15 aprilie. „Nu este nimic alarmant, este o chestiune stomatologică, are nevoie de o perioadă de recuperare după procedura pe care a avut-o”, a spus Victor Munteanu.

Un alt motiv al amânării şedinţei este că în proces a intrat un nou avocat, care are nevoie de timp pentru a face cunoştinţă cu dosarul. „Avocatul nou a depus mandatul astăzi, urmează să fie formalizată procedura în faţa instanţei în prezenţa domnului Filat, care să confirme acceptarea noului avocat”, a mai spus Victor Munteanu.

În cel de-al doilea doar, ex-premierul Vlad Filat este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Conform materialelor cauzei, în 2013, fostul premier, urmărind camuflarea originii ilicite a mijloacelor provenite din infracţiuni de corupţie, a folosit un intermediar cu care se afla în relaţii de afinitate pentru realizarea transferurilor către o companie de consultanţă din Washington, SUA, contractată pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Pentru serviciile contractate, Vlad  Filat a achitat către companie peste 12,8 milioane de lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obţinute prin infracţiuni de corupţie din Banca de Economii.

Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele băneşti menţionate au fost primite de către învinuit ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă şi corupere pasivă, pentru care Vlad Filat a fost condamnat în 2016 la nouă ani de închisoare şi îşi ispăşeşte pedeapsa în penitenciar. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, fostul premier nu îşi recunoaşte vina.

Pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite