34% din respondenţii unui sondaj nu au decis cu cine vor vota la prezidenţialele din 1 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Aproape 34% din respondenţii unui sondaj declară că vor participa la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, însă nu au decis cu cine vor vota. 18,6% au refuzat să spună pe cine vor susţin la prezidenţiale, iar 6% au declarat că nu vor merge la vot. Sunt rezultatele unui sondaj sociologic, realizat de Compania CBS Research, la comanda Asociaţiei Comunitatea „WatchDog.MD”, transmite IPN.

„Cu doar două săptămâni înainte de alegeri, avem peste jumătate, din păcate, din alegători, care nu au ştiut să spună cu cine vor vota. Este un procent extrem de ridicat, având în vedere proximitatea acestor alegeri”, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN, Valeriu Paşa, expert „WatchDog.MD”.

Fiind excluşi indecişii şi cei care nu vin la vot, precum şi cei care refuză să răspundă, sondajul arată că 40,7% din respondenţi ar vota pentru Igor Dodon, iar 31,9% – pentru Maia Sandu. Cei doi sunt urmaţi de Renato Usatîi (14,5%), Violeta Ivanov (3,8%), Octavian Ţîcu (3,5%), Dorin Chirtoacă (2,7%), Andrei Năstase (2,7%) şi Tudor Deliu (0,2%). „Trebuie să luăm în calcul că acest sondaj nu ia în calcul voturile de peste hotare şi voturile cetăţenilor care locuiesc în regiunea transnistreană”, a precizat Valeriu Paşa.

Dacă duminica viitoare s-a organiza alegeri parlamentare anticipate, 35,9% din respondenţi au spus că vor merge la vot, dar încă nu ştiu cu cine vor vota. Indecişii sunt urmaţi de intervievaţii care au refuzat să răspundă – 17,6%. Alţi 10% au spus că nu ar participa la alegeri. 12,4% din respondenţi au menţionat că ar vota cu Partidul Socialiştilor, 11,4% – cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, 3,8% – cu Partidul Politic Partidul Nostru, 2,3% – cu Partidul Politic Şor. Alte formaţiuni au fost menţionate de 1% din respondenţi şi mai puţini.

„Ce am vrea să remarcăm aici – procentul extrem de ridicat de indecişi şi cei care nu au răspuns. Practic, vedem că peste jumătate din cetăţenii cu drept de vot sunt încă în căutarea unei opţiuni politice spre care să se orienteze”, a notat Valeriu Paşa.

Din cei decişi, 34% au spus că ar vota cu PSRM, 31,2 % ar vota cu PAS, 10,3% – cu PPPN, 6,3 – cu PPŞ. Alte formaţiuni ar acumula sub 3% voturi.

Vasile Cantarji, sociolog, a precizat că cercetarea a fost realizată în perioada 10-17 octombrie, pe un eşantion de 1 001 persoane, prin intermediul telefonului. Marja de eroare este de 3,1%. Potrivit lui, acesta este al doilea sondaj de acest gen, primul fiind efectuat în luna mai. Astfel, unele aspecte pot fi analizate în evoluţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite