Scumpirea carburanţilor este inevitabilă. Cu cât ar putea creşte preţurile şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea cu peste 5% a cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere din ultimele două săptămâni, dar şi deprecierea leului sunt factorii ce vor duce la scumpirea carburanţilor la pompă, care va avea loc cel mai probabil în zilele următoare.

Reprezentanţii companiilor petroliere spun că benzina şi motorina s-au scumpit deja în cadrul tranzacţiilor angro şi respectiv în scurt timp ar urma să fie modificate şi preţurile la pompă.

"În condiţiile în care la bursele internaţionale cotaţia petrolului a trecut de 115 dolari pentru un baril, cu peste 5% mai mult decât două săptămâni în urmă, iar costul de import a benzinei şi motorinei a crescut cu 4-5% doar în ultimele 10 zile, este clar că va fi dificil să menţinem preţul vechi de la pompă", ne-a precizat un reprezentant al unei companii petroliere.

Scumpirea produselor petroliere este o consecinţă firească a creşterii cotaţiilor la ţiţei, generată de situaţia tot mai tensionată din Irak, al doilea producător de petrol din OPEC. Pieţele se tem de perturbarea aprovizionării cu ţiţei irakian, în condiţiile în care conflictul dintre armata guvernamentală şi militanţii islamişti a ajuns să se poate la câteva zeci de kilometri de capitala Bagdad. Câmpurile din nordul ţării şi o parte din capacităţile de transport sunt deja în mâna islamiştilor, iar conflictul şi ameninţă tot mai mult câmpurile petrolifere din sudul ţării.

Acesta a adăugat că şi scumpirea dolarului pe piaţa locală favorizează creşterea preţului la carburanţi. "Noi deja de o lună cumpărăm dolarul de la bănci la un curs de peste 14,20 lei, iar în ultimele zile s-a ajuns şi la 14,40 lei pentru dolar", a specificat speialsitul. Operatorii evită să precizeze cu cât ar putea scumpi benzina şi motorina. "Nu este exclus că benzina A 95 va ajunge la 19 lei pentru un litru, iar motorina să treacă de 18 lei", spun specialiştii. 

În acelaşi timp dacă calculăm în euro sau dolari, un litru de benzină costă în prezent cu 5-10% mai puţin decât un an în urmă.
Astfel litrul de benzină costă mai puţin de un euro, în timp ce un an în urmă era de 1,1 euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite