Producătorii agricoli le solicită legiuitorilor să renunţe la TVA-ul de 20%
0Agricultorii insistă că nu trebuie păstrată cota TVA de 20% în agricultură şi speră că nu este decât o greşeală de ordin tehnic faptul că aceasta figurează în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor.
„Ar fi fără sens să mergem pe aceeaşi cale greşită”, a declarat pentru IPN Raisa Bejan, şefa Direcţiei executive a Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova.
Până pe 1 ianuarie 2013, TVA în agricultură constituia 8%, după care a fost majorată la 20%. În aprilie însă, după un val de plângeri din partea agricultorilor, autorităţile au decis să le întoarcă diferenţa de 12 puncte procentuale.
Potrivit Raisei Bejan, majorarea TVA la producţia de zahăr a dus la creşterea preţului. Zahărul a devenit un bun de contrabandă, adus preponderent din Ucraina. Ca rezultat, s-au micşorat veniturile în bugetul de stat. „Contrabanda trece pe lângă instituţiile statului. Numai în primul trimestru al anului 2013 contrabanda a fost de 14 mii de tone de zahăr, adică mai mult de 130 milioane de lei, din care bugetul nu a primit niciun bănuţ”, a estimat Raisa Bejan.
În anul 2012 pe piaţa din Moldova s-a format un deficit de zahăr. Acest gol trebuia completat cu zahăr de import. Dar fiindcă a fost adus pe căi ilegale, nu s-a perceput TVA şi taxe vamale, bugetul de stat a pierdut într-un trimestru peste 16 milioane de lei, a mai spus şefa Direcţiei executive a Uniunii Producătorilor de Zahăr. Potrivit Raisei Bejan, producătorii moldoveni sunt nevoiţi să renunţe la afacere deoarece nu fac faţă concurenţei neloiale din partea importatorilor de zahăr din Ucraina.
Raisa Bejan s-a referit şi la o altă problemă – importul produselor petroliere. Agricultorii pledează pentru liberalizarea acestuia. „Preţurile la produsele petroliere sunt foarte înalte. E nevoie să se creeze condiţii ca producătorii agricoli să poată să importe aceste produse de sine stătător, din România de exemplu. Aceasta ar fi mai comod şi mai ieftin”, a subliniat Raisa Bejan.
Referitor la obţinerea autorizaţiilor şi licenţelor de activitate – Raisa Bejan este de părere că aceste două acte se dublează şi propune ca la unul din acestea să se adauge informaţiile necesare ca patronii să nu fie nevoiţi să-l obţină şi pe cel de-a doilea.
Potrivit Raisei Bejan, şi sancţiunile reprezintă o constrângere pentru mediul de afaceri din Moldova. Patronii propun ca acestea să fie proporţionale pierderilor provocate bugetului. Deoarece există specialişti tineri, cu stagiu mic de lucru, care comit greşeli fie din lipsă de experienţă, fie mecanic, iar sancţiunile care se aplică sunt mult prea dure.
La 12 noiembrie Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova organizează un forum al oamenilor de afaceri în cadrul căruia vor fi prezentate constrângerile majore cu care se confruntă mediul de afaceri moldovenesc şi politici pentru înlăturarea acestora.