Expert: Crearea megamonopolului energetic din Chişinău ar putea fi urmată de preluarea acestuia de cineva cu “potenţial financiar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În spatele iniţiativei de a crea un megamonopol energetic stau interese economice
În spatele iniţiativei de a crea un megamonopol energetic stau interese economice

Iniţiativa Guvernului de a crea o megaîntreprindere în Capitală din contul comasării celor două CET cu Termocom nu rezolvă probleme sectorului termoenergetic şi este mai degrabă o mişcare gândită pentru ca ulterior cineva cu „potenţial“ financiar să preia în totalitate sectorul dat, susţine expertul Ruslan Surugiu într-o postare pe blogul său.

"Din motivaţia expusă de către autorităţile centrale privind necesitatea acestui fuzionări, rezultă că aceasta are drept scop de a rezolva două probleme majore a sectorului termoenergetic din Chişinău: 1) datoriile acumulate pînă la moment, şi 2) necesarul de investiţii pentru îmbunătăţirea indicatorilor tehnici (eficienţa) de operare a sistemului. Să începem cu primul motiv. Datoriile sectorului termoenergetic se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de lei, dintre care majoritatea se refera la Termocom. Şi aici merită de menţionat ca până la declararea insolvabilităţii întreprinderii în 2001, se acumulase deja un miliard de lei, iar în perioada 2001 – 2010 s-au mai acumulat alte peste 1,2 miliarde de lei datorii. Motivele acestor acumulări sunt diverse, însă cel mai important factor a fost nivelul tarifului pentru energia termică“, consideră Ruslan Surugiu, directorul ONG "Pro-Energy“ într-un comentariu pe blog.

În opinia expertului aceste datorii, pe lanţ, sunt faţă de Moldovagaz şi, respectiv, faţă de Gazprom.

"Nu este clar cum prin fuziunea acestor întreprinderi vor dispărea datoriile către Gazprom. Unicul moment în proiect care se referă la datorii este faptul că se va acorda 20 milioane de dolari (cirac 260 milioane de lei) în calitate de garanţie pentru 80 milioane de dolari datorii (peste un miliard de lei) a sectorului faţă de Moldovagaz, care este şi cel mai mare creditor a sectorului termoenergetic. Ce facem însă cu restul datoriilor de peste un miliard de lei şi cum, totuşi, vor fi rambursate acestea?“, se întreabă specialistul.

"Aceste datorii nu pot fi pur şi simplu şterse sau iertate. Ele vor fi achitate tot de noi, consumatorii într-o formă sau alta, doar că autorităţile au decis ca acest proces să fie realizat printr-o altă entitate economică, faţă de ceea ce există la momentul dat. Altfel spus, în fond, nimic nu se schimbă“, constată Ruslan Surugiu.

Continuarea citiţi aici

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite