Embargo pe vinurile moldoveneşti: prima palmă anti-Vilnius dată de ruşi Chişinăului
0Serviciul sanitar rus a introdus ieri embargo la livrarea băuturilor alcoolice moldoveneşti. În timp ce Guvernul de la Chişinău evită să comenteze tranşant decizia, sperând la o remediere a situaţiei, experţii califică acţiunile Rospotrebnadzorului drept răfuială politică şi nu exclud alte măsuri drastice din partea Moscovei.
Ruşii au trecut de la ameninţări la fapte. De ieri, băuturile alcolice moldoveneşti nu mai au trecere pe piaţa Federaţiei Ruse, aşa cum ne-a avertizat acum o săptămână, la Chişinău, vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Într-un comunicat de presă emis ieri dimineaţă, autoritatea sanitară de la Moscova susţinea că în opt loturi de producţie alcoolică (două de vin şi şase de coniac) ale întreprinderilor moldoveneşti Purcari, Cricova şi Aroma a fost depistat un conţinut sporit de dibutilftalat. Potrivit Rospotrebnadzor, în unele loturi norma admisă de substanţe dăunătoare ar fi fost depăşită de 80-90 de ori.
RUŞII ATACĂ, AUTORITĂŢILE NOASTRE SE ABŢIN
Deşi ameninţările sanitarului-şef Ghenadi Onişcenko au curs gârlă în ultima lună, autorităţile moldoveneşti au păstrat o tăcere suspectă în jurul acestui subiect. După anunţul de ieri dimineaţă, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, a refuzat să comenteze declaraţiile oficialilor ruşi, chiar dacă recent a fost în vizită la Moscova anume în legătură cu problema exporturilor de vinuri.
Am rugat colegii de la Ministerul Economiei ca împreună cu cei de la Agricultură să încercăm să facem un diagnostic, foarte şi foarte obiectiv, să vedem ce se întâmplă în realitate. Pentru mine este foarte important să văd unde se termină aspectele tehnice şi unde încep cele politice“, declara la amiază, pentru Publika TV, vicepremierul Valeriu Lazăr.
„NU VOM FI DĂDACA MOLDOVEI“
Spre seară a venit şi „surpriza“, prin intermediul agenţiei ruse de ştiri Interfax. „Am decis să stopăm importurile de produse alcoolice din Moldova. Interdicţia va fi în vigoare până când Federaţia Rusă nu va vedea că Moldova face paşi concreţi pentru a soluţia problema la nivel de sistem“, a declarat Ghenadi Onişcenko pentru sursa citată. El a precizat că „Rusia nu are de gând să dădăcească economia Moldovei“.
Reprezentanţii Guvernului au avut o reacţie rezervată, ţinând cont de faptul că nu există un comunicat oficial al autorităţii ruse privind introducerea embargoului. „Guvernul Republicii Moldova examinează anunţul serviciului sanitar rus. Autorităţile de la Chişinău sunt în dialog constant şi vor continua să comunice cu partenerii ruşi, ca să înţeleagă natura obiecţiilor, pentru a formula ulterior o reacţie în această privinţă“, a comentat, scurt, Liliana Viţu, purtătorul de cuvânt al premierului.
Pe de altă parte, Ghenadi Onişcenko afirmă pentru presa rusă că „în ultimele trei săptămâni autorităţile moldovene n-au făcut nicio încercare de a iniţia negocieri şi eventuale acorduri“. „Interdicţia este un pas necesar la care am recurs fără mare plăcere, pentru că nu am avut o altă soluţie“, a explicat şeful Rospotrebnadzor.
O ACŢIUNE POLITICĂ
„Dacă vinurile noastre ar conţine o concentraţie atât de mare de substanţe nocive, după cum pretinde Rospotrebnadzor, ar fi otravă adevărată. Serviciul sanitar rus n-a prezentat niciodată un raport detaliat privind loturile pe care le verifică. Totodată, prin specificarea numelor companiilor se încearcă a le distruge imaginea“, a comentat Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Moldova. „Ruşii sunt imprevizibili. Azi spun una, mâine alta. Cum să faci afaceri pe o astfel de piaţă?“, se întreabă specialistul.
Oenologul Mihai Măciucă susţine că toate măsurile întreprinse de Rospotrebnadzor au caracter eminamente politic. „E păcat că vinurile modoveneşti sunt denigrate în aşa hal. Vinul nostru este de o calitate bună şi nu merită un astfel de tratament. Dacă era ceva grav, trebuiau să prezinte probe, dar în ultima perioadă nu au arătat nimic. Este o acţiune politică!“, se revoltă Mihai Măciucă.
NU VINE APOCALIPSA
Potrivit lui Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, chiar dacă unele loturi nu corespund cerinţelor de calitate din Rusia, acesta nu e un motiv pentru a interzice toate băuturile noastre. „O astfel de evoluţie e asemeni unui duş rece pentru producătorii noştri, dar nu se va întâmpla nimic apocaliptic. Am văzut asta şi în 2006. E adevărat că după acel embargo unele vinării au dat faliment, dar multe s-au reorientat, au cucerit alte pieţe de desfacere şi nu mai depind de ruşi“, a precizat economistul.
De aceeaşi părere e şi expertul Alexandru Fală: „Impactul nu va similar celui din 2006 şi nici celui din 2010. Dar trebuie să fim vigilenţi, pentru că nu sunt excluse şi alte măsuri restrictive. Cel mai sensibil domeniu pentru noi este exportul de fructe şi legume“.
29% DIN BĂUTURI AJUNG ÎN RUSIA
Experţii susţin că embargoul anunţat ieri este prima lovitură dată Chişinăului pentru a-l determina să renunţe la planurile de asociere la UE. Anterior analiştii au atenţionat asupra unui plan anti-Vilnius regizat de Kremlin împotriva Republicii Moldova şi a Ucrainei. „Deşi pentru ruşi contează mai mult Ucraina, noi vom fi vizaţi la pachet“, a subliniat economistul Alexandru Fală.
Analistul politic Denis Cenuşă atrage atenţia asupra altui aspect al problemei. „Dacă introduc restricţii doar ruşii, e o problemă. Dar dacă li se alătură partenerii din Uniunea Vamală, atunci situaţia va fi mult mai gravă“, estimează Cenuşă.
Datele statistice arată că anul trecut 29% din exporturile de băuturi alcoolice din Moldova au luat calea Rusiei, alte 22% au ajuns în Belarus şi 9,3% - în Kazahstan. Altfel spus, în 2012, peste 61% din exporturile de vinuri şi băuturi tari moldoveneşti au mers în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Fructele şi legumele, mai importante
Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că băuturile alcoolice nu sunt principalele produse exportate în Federaţia Rusă. O cotă mai mare în comerţul cu această ţară deţin fructele şi legumele. Astfel, în 2012, anul cu una dintre cele mai grave secete din istoria Moldovei, valoarea exporturilor de produse fitotehnice în Rusia a fost cu 43% mai mare decât cea de alcool. Eventualele restricţii la livrările de fructe şi legume ar fi o lovitură mult mai sensibilă pentru economia Republicii Moldova.
Expert rus: Rospotrebnadzor este o autoritate de represiune politică
"Nezavisimaia Gazeta": Războiul pornit de Rusia contra ciocolatei din Ucraina este doar începutul
ROSPOTREBNADZOR: Republica Moldova livrează pe piaţa rusă doar alcool de calitate