Bănci falimentare care fac profit. Clasamentul celor mai bogate bănci din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din băncile falimentare obţine venituri-record din tranzacţii valutare FOTO: Adevărul
Una din băncile falimentare obţine venituri-record din tranzacţii valutare FOTO: Adevărul

Una din băncile aflate sub administrare specială s-a poziţionat pe primul loc în  topul băncilor cu cele mai mari venituri, experţii explicând acest fenomen prin menţinerea artificială a acestora.

Potrivit experţilor din cadrul Agenţiei de rating şi estimare Estimator-VM, clasamentul de eficienţă bancară arată că Moldova-Agroindbank îşi menţine prima poziţie în top şi în trimestru II al acestui an, fiind urmată de banca pe care a surclasato-o la începutul acestui an – Moldindconbank. Pe locul trei se află Mobiasbanca-Group Societe Generale, care a acumulat, totuşi, cele mai multe puncte la capitolele ce ţin de rentabilitatea financiară şi cea operaţională. 

Clasamentul este completat de Victoriabank care a rămas pe aceeaşi poziţie, iar Banca de Finanţe şi Comerţ şi Energbank au avansat în clasament cu o poziţie. 

Pe următoarele locuri s-au aflat în trimestrul doi după eficienţa bancară ProCreditBank, BCR Chişinău, Eximbank, Comerţbank şi EuroCreditBank. La polul opus, cele trei bănci falimentare au completat coada clasamentului, pe ultimul loc situându-se Banca de Economii. 

Totuşi, deşi s-a clasat pe penultima poziţie, Banca Socială a înregistrat cele mai mari venituri totale comparativ cu celelalte bănci din sectorul bancar, depăşind cu circa 33 de milioane de lei veniturile Moldova-Agroindbank.  

Experţii de la Estimator-VM explicăm aceste rezultate se datorează sumelor acumulate din tranzacţiile de schimb valutar, ceea ce permite o menţinere artificială a veniturilor. Banca Socială a coborât de pe locul zece cât era în trimestrul II pe locul 13 în clasamentul eficienţei bancare. 

În informaţia prezentată se atestă faptul că doar Banca de Economii a acumulat un rezultat negativ de 200 de puncte, Banca Socială având un punctaj de 53 de puncte, iar Unibank – de 452 de puncte. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite