Vitalie Proca, moldoveanul acuzat de tentative de omor în România şi Marea Britanie, va fi extrădat României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Proca a fost dat în urmărire internaţională la 18 ianuarie 2013
Vitalie Proca a fost dat în urmărire internaţională la 18 ianuarie 2013

Autorităţile ruseşti au aprobat cererea României privind extrădarea lui Vitalie Proca, 33 de ani, cetăţean al Republicii Moldova dat în urmărire internaţională pentru un atentat la Bucureşti.

Poliţia Română anunţă într-un comunicat că a fost informată astăzi de către Interpol Moscova că autorităţile ruseşti au aprobat solicitarea celor româneşti.

În perioada imediat următoare, Poliţia Română va constitui o escortă care va pleca în Rusia, pentru a-l prelua pe Vitalie Proca. România a cerut extrădarea lui Proca după ce a aflat, pe 7 februarie, că acesta a fost prins la Moscova. Moldoveanul era dat în urmărire internaţională din 18 ianuarie 2013, pe numele său existând mandat de arestare emis de Tribunalul Bucureşti.

Asasinul ratat

Vitalie Proca este acuzat de tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce, în 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, l-a împuşcat cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani.

Din informaţiile anchetatorilor, Proca l-a confundat pe Isăilă, un tânăr fără antecedente penale, cu Dumitru „Puiu“ Mironescu, ţinta reală a atacului său.

Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale.

Anchetatorii români au stabilit că fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu l-au pus pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Mironescu, pentru a se răzbuna. Aceştia i-au dat lui Proca un autoturism marca Audi A6, folosit la comiterea faptei, i-au plătit o sumă de bani şi i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Puiu Mironescu, ţinând permanent legătura cu acesta, prin intermediari, înainte şi după comiterea faptei.

O investigaţie RISE Project a demonstrat că Proca făcea parte dintr-o reţea internaţională de asasini.

image

Căutat şi de britanici

Vitalie Proca este investigat şi pentru o tentativă de omor petrecută în martie, anul trecut, pe teritoriul Marii Britanii. Atunci, Proca a descărcat un pistol în bancherul rus Gherman Gorbunţov, 46 de ani, dar şi acesta a scăpat cu viaţă, deşi a fost ciuruit cu şase gloanţe, în faţa apartamentului său din Londra. Gorbunţov  supranumit şi “Bancherul Negru”- fost proprietar al băncii Universalbank din Chişinău -, are cetăţenie moldoveană şi rusă şi este investigat în Moldova pentru infracţiuni financiare. Numele său figurează şi într-un alt dosar penal, instrumentat la Moscova, în cazul unei tentative de omor asupra unui alt om de afaceri rus.

Eliberat condiţionat

Născut la Pituşca, Călăraşi, Vitalie Proca, are  în spate o activitate criminală intensă. El a fost condamnat, în 1998, la detenţie pe viaţă pentru omoruri deosebit de grave, tentative de omor, jaf şi tâlhărie comise chiar în seara de Crăciuc. Apoi, sentinţa lui s-a diminuat treptat până când, în 2010, Proca a fost eliberat, în mod suspect, din închisorile moldoveneşti
După mai multe respingeri, motivate prin gravitatea crimelor comise, în 2010, a obţinut rejudecarea cazului de către Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova. Magistraţii au decis atunci recalificarea faptelor în baza unui nou Cod Penal, mai blând pentru aceleaşi infracţiuni. Astfel, lui Vitalie Proca i-a fost redusă pedeapsa de la 25 la 20 de ani în penitenciar de tip închis. Pe 23 septembrie 2010 însă, judecătorul de instrucţie din raionul Rezina, Andrei Bălan, l-a eliberat pe Proca cu toate că acesta nu ispăşise două treimi din termenul de detenţie - condiţie pentru eliberarea condiţionată.

Pentru asta, Proca ar fi trebui să mai execute trei ani. Mai mult decât atât, Departamentul Instituţii Penitenciare din Republica Moldova susţine că Vitalie Proca nu a avut niciodată un comportament exemplar în puşcărie, încălcând de cel puţin cincizeci de ori regulamentul regimului de detenţie. Totuşi, judecătorul Andrei Bălan a decis că Proca merită să fie liber pentru că are un copil făcut în închisoare în timpul unei vizite conjugale dar şi o sănătate precară. În prezent, judecătorul Bălan este investigat de autorităţile moldoveneşti pentru această hotărâre.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite