Risc sporit de inundaţii în urma ninsorilor din Republica Moldova

Risc sporit de inundaţii în urma ninsorilor din Republica Moldova

FOTO Aurel Bucureanu via Facebook

Ministerul Mediului de la Chişinău a anunţat în după-amiaza zilei de vineri, 21 aprilie, că în anumite zone ale ţării există risc sporit de inundaţii. În ultimele 24 de ore, în zona centrală şi de sud a Republicii Moldova au căzut cantităţi-record de precipitaţii (ninsoare şi ploaie), doar într-o zi înregistrându-se norma pentru o lună.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, în Chişinău zăpada a ajuns la 57 de centimetri, la Leova 40 cm, iar la Cahul 50. Temperaturile vor creşte progresiv în următoarele zile, astfel, în doar câteva zile, toată zăpada se va topi, formându-se cantităţi foarte mari de apă.

Este important ca, în următoarele 2-3 zile, să fie curăţate de arborii căzuţi toate căile de evacuare a apei: canale, râpe, râuleţe, râuri, întru asigurarea unei capacităţi cât mai mare de evacuare a apei. Specialiştii de la Apele Moldovei au constatat astăzi, formarea mai multor stăvilare din arbori căzuţi, (cu coronamentul verde, au o capacitate foarte mare de detenţie a apei) pe cursul râului Bâc, doar pe lungimea municipiului Chişinău.

La moment, se intervine pentru dezafectarea acestor obstacole, asigurându-se o capacitate cât mai mare de evacuare a apei, întru evitarea inundaţiilor. În acest sens, Ministerul Mediului solicită tuturor reprezentanţilor APL să inspecteze zonele de evacuare a apei din localităţile rurale şi urbane, eventual să înlăture (neîntârziat) aceste stăvilare formate din arbori căzuţi, pentru a ajuta la prevenirea inundaţiilor. 

„Solicităm cetăţenilor să participe activ la aceste procese, având în vedere că, în anumite localităţi, astfel de situaţii sunt multiple, iar primăriile au de obicei posibilităţi modeste de intervenţie. La fel, solicităm proprietarilor şi deţinătorilor de bazine acvatice (în RM sunt peste 4.000 de iazuri) să monitorizeze îndeaproape nivelul apei, asigurând după necesitate evacuarea controlată (şi coordonată respectiv cu instituţiile abilitate) a apei, pentru evitarea ruperii digurilor şi a provocării inundaţiilor”, se spune în comunicat.

citeste totul despre: