Libertatea de exprimare, trimisă după gratii. Cazul lui Anatol Mătăsaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatol Mătăsaru a fost condamnat la doi ani cu suspendare FOTO Alexandru Tarlev
Anatol Mătăsaru a fost condamnat la doi ani cu suspendare FOTO Alexandru Tarlev

Anatol Mătăsaru nu a vrut ca numele lui să devină o emblemă a protestului şi a protestatarului, însă orice om ştie că Mătăsaru înseamnă nesupunere. Mătăsaru şi-a creat din protest un mod de a fi. „Eu nu vreau să mă zeific. Am de furcă personal cu guvernanţii, cu colaboratorii instituţiilor de drept, ştiu ce bătaie de joc e acolo”, crede protestatarul proaspăt condamnat.

Lui Mătăsaru îi place să protesteze în faţa procuraturii. Acolo a instalat în 2013 o machetă care reprezenta un falus de doi metri în vârful căruia a lipit o poză cu faţa lui Marian Lupu şi pe care l-a numit „Lupulul”. Motivul a fost simplu: Marian Lupu este preşedintele Partidului Democrat, iar acest partid a numit Procurorul General. Procesul confiscării falusului a fost spectaculos. Mai mulţi poliţişti au încercat să împingă „Lupulul” într-o dubiţă. Dar falusul s-a adeverit a fi prea mare ca să încapă în dubiţă. Abia după mai multe încercări, poliţiştii şi-au dat seama că nu e posibil să facă acest lucru şi l-au transportat în spinare. Pentru acel „Lupulul”, Mătăsaru a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare cu o perioadă de probă de trei ani. 

anatola matasaru falus

Anatol Mătăsaru a fost condamnat pentru protestul din 2013 FOTO: captură curaj.net

Doi ani pentru „Lupulul”

„Protestul cu „Lupulul” este discutabil, dar nu pui omul în închisoare pentru asta. Maxim trebuia să mi se aplice amendă, dar nu condiţionat. Judecătorii noştri nu au avut asemenea precedente şi au fost şocaţi probabil”. Practic, Anatol Mătăsaru trebuie în aceşti doi ani să fie cuminte, să-şi pună lacăt la gură. În caz contrar, dacă în decursul acestui termen Anatol va mai avea o încălcare, acesta riscă să facă închisoare adevărată. „Dar mai este Curtea de Apel care poate să schimbe sentinţa în privaţiune de libertate reală. Mai am şi alte procese, şi dacă mai apare unul poate fi aplicată pedeapsa prin cumul, iar asta înseamnă mai mult de doi ani de închisoare, pot fi chiar şi cinci”.

anatol matasaru

"Zeiţa Themis", în viziunea lui Anatol Mătăsaru FOTO Alexandru Tarlev

Manechinul Themis 

Totuşi, nu toate exponatele au fost confiscate. Mătăsaru are de gând să deschidă un muzeu cu exponatele sale de la proteste. Pe Anatol îl întâlnim lângă garajul său, este îmbrăcat simplu, deşi a ştiut că vom veni pentru un reportaj. Impresia pe care o lasă el este că e un om al acţiunii, ci nu al demagogiei, a vorbei deşarte. În garajul lui este un manechin pe care l-a folosit la un protest în faţa Procuraturii, tradiţionalul protest de ziua lucrătorului procuraturii. Manechinul, spune Mătăsaru, a avut mai multe destinaţii. Unul dintre sensurile pe care le atribuie acelui manechin este zeiţa dreptăţii Themis. Este o zeiţă cu un ochi vânăt, cu o fustă scurtă şi ciubote cu toc lung, e o domnişoară cu moravuri dubioase, o prostituată, spune Anatol Mătăsaru. La protest avea şi o balanţă, cu două talgere. Pe un talger era pus codul de legi, iar în altul - banii. Pe acoperişul garajului este un alt exponat la care poţi ajunge doar cu o scară. Este un sicriu din care iese o mână arătând degetul mijlociu.

anatol matasaru

Sicriul din care iese o mână ce arată degetul mijlociu FOTO Alexandru Tarlev

anatol matasaru

Primul protest

Primul protest pe care l-a organizat Mătăsaru a avut loc în 1997. A fost un protest care a tulburat cumva societatea. Potestul a constat în lipirea pe maşină a unei inscripţii care îndemna oamenii să nu mai dea mită poliţiei rutiere. Se întâmpla de ziua poliţiei, pe 18 decembrie. Chiar atunci, la primul protest, Anatol Mătăsaru a fost agresat. Un colonel de la Ministerul Afacerilor Interne a rupt acea pancartă, a călcat-o în picioare, iar Mătăsaru s-a ales cu un pumn în faţă, aplicat de reprezentantul legii în Republica Moldova. „Cu toate că a constituit o crimă, acel colonel nu a răspuns în faţa legii. După asta au urmat  şi alte proteste care au avut un răsunet în societate”.

anatol matasaru

18 ani de proteste

La unul dintre protestele sale teatrale, Mătăsaru a adus un măgar îmbrăcat în uniformă de poliţist şi un porc în haine de procuror. „Implic animalele pentru a mă face auzit. De multe ori presa ignoră protestele mele, pentru că ziarele sunt cumpărate, se află în mâinile politicienilor. Protestul reuşeşte atunci când poate fi difuzat şi prin alte canale decât prin presă”. De aproape douăzeci de ani Anatol Mătăsaru organizează proteste în faţa Procuraturii Generale şi sediului MAI, de zilele procurorilor şi a poliţiei. Fiecare protest este unic.

anatol matasaru

Anatol Mătăsaru a fost reţinut în timpul evenimentelor din aprilie 2009, după ce a apărut în câteva imagini aruncând cu pietre în clădirea Preşedinţiei. A fost eliberat din detenţie la 10 iunie 2009 şi amendat cu 10 mii de lei. Bărbatul nu mai ştie numărul protestelor pe care le-a organizat, a pierdut şi numărul dosarelor intentate pe numele lui, iar în aprilie 2009 lui Mătăsaru i-au adus aminte de toate protestele pe care le-a avut şi a fost torturat fără milă.

În 2011, Mătăsaru s-a prezentat în faţa Procuraturii Generale purtând o mască de porc, animal care, în opinia lui, îi reprezintă pe „Porcurorii corupţi”. A adus şi un mulaj a maselor fecale, pe care l-a numit „keks”. Pentru acest „cadou”, Mătăsaru a fost amendat cu 900 de lei, poliţiştii au catalogat gestul bărbatului drept huliganism.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite