Legea Colegiului Medicilor din Moldova, declarată neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea Colegiului Medicilor, adoptată la 1 noiembrie 2013, a fost declarată neconstituţională. Sesizarea a doi deputaţi comunişti a fost examinată de Curtea Constituţională, care a stabilit că mai multe articole din lege contravin Constituţiei.

Sesizarea a fost semnată de deputaţii Artur Reşetncov şi Igor Vremea. Aceştia au solicitat Curţii să se expună pe marginea mai multor articole, care ar prevedea preluarea de la Ministerul Sănătăţii a mai multor atribuţii şi, în consecinţă, ar încălca principiul înfăptuirii justiţiei. Este vorba despre implicarea în jurisdicţie profesională şi justiţie, etică şi deontologie medicală, acreditare şi jurisprudenţă.

Precizăm că, în decizia sa, Curtea Constituţională a atenţionat că statul poate institui organizaţii profesionale, cărora să le delege anumite competenţe din domeniul administraţiei publice, inclusiv în domeniul exercitării profesiunii de medic. În acelaşi timp, examinând legea contestată, Curtea a constatat că aceasta intercalează elemente ale unui organ profesional cu cele ale unei asociaţii benevole, instituind astfel un statut juridic ambiguu pentru Colegiul Medicilor. Curtea a conchis că, prin reglementarea ambiguă a statutului juridic al Colegiului Medicilor, legea contestată nu respectă exigenţele de claritate, fiind contrară articolelor 23 şi 107 din Constituţie. Având în vedere faptul că deficienţele constatate afectează funcţionarea legii în întregime, Curtea a invalidat legea integral.

Amintim că autorul legii este deputatul Vladimir Hotineanu, fost ministru al Sănătăţii. Legea prevedea atenţionarea doctorilor, suspendarea sau retragerea categoriei de calificare şi emiterea interdicţiilor de exercitare a profesiei pentru cel mult un an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite