Judecătorii devin mai bogaţi, ca să fie nepătaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie vor primi câte cinci 
salarii medii pe economie, adică peste 16.000 de lei  FOTO: TUDOR IOVU
Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie vor primi câte cinci salarii medii pe economie, adică peste 16.000 de lei  FOTO: TUDOR IOVU

Parlamentul a decis să majoreze salariile magistraţilor, înăsprind, totodată, sancţiunile pentru acte de corupţie. În timp ce opoziţia a criticat modificările, cei din sistem salută iniţiativa

De la 1 ianuarie 2014, lefurile magistraţilor vor creşte treptat. Până în 2016, judecătorii din instanţele de fond vor primi lunar cel puţin trei salarii medii pe economie, cei de la curţile de apel – patru salarii medii, iar cei de la Curtea Supremă de Justiţie şi de la Curtea Constituţională – câte cinci. Acum, juzii primesc 4.200-6.000 de lei pe lună. Preşedinţii şi vicepreşedinţii de instanţe vor avea sporuri de până la 20%.

În acelaşi timp, magistraţii care vor atinge vârsta de pensionare (50 de ani), dar vor alege să rămână în funcţie până la plafonul de 65 de ani, vor ridica doar salariul, nu şi pensia, ca în prezent.

SANCŢIUNI MAI DURE

Odată cu lefurile, vor spori şi pedepsele. De exemplu, termenul de prescripţie pentru tragerea la răspundere disciplinară a judecătorilor care au comis abateri va fi extins de la un an la doi, ceea ce va permite şi sancţionarea celor care au ieşit la pensie. Mustrarea aspră va fi înlocuită cu tăieri salariale, între 15 şi 30%, pentru o perioadă de la trei luni până la un an.

Mai mult, amenda pentru infracţiunile de corupţie a crescut până la 200.000 de lei, iar termenul de privare de libertate – de la 7 până la 15 ani. Magistraţii riscă să fie pedepsiţi penal şi pentru „îmbogăţire ilicită“, o prevedere nouă, care va fi aplicată în cazurile când valoarea bunurilor deţinute de o persoană cu funcţie de răspundere depăşeşte substanţial veniturile acesteia.

Corupţia e atractivă atâta timp cât nu este pedepsită, şi pentru cel care oferă, şi pentru cel care primeşte. Oleg Efrim, ministrul Justiţiei

Dacă până acum doar membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) puteau cere intentarea unei proceduri disciplinare, pe viitor orice cetăţean va putea depune o plângere împotriva unui judecător. Numărul membrilor colegiului disciplinar va fi redus de la zece la nouă, dintre care patru vor fi din partea societăţii civile.

„Trebuie să fortificăm independenţa judecătorilor, să excludem orice imixtiune în domeniul justiţiei şi să ne asigurăm că nicio abatere disciplinară săvârşită de vreun magistrat nu va rămâne nepedepsită“, a motivat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

TESTAŢI CU DETECTORUL DE MINCIUNI

De asemenea, procurorii, judecătorii şi o serie de funcţionari vor fi testaţi de Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, inclusiv cu detectorul de minciuni şi înscenarea unor cazuri de luare de mită. Dacă vor pica testul de integritate profesională, aceştia pot fi sancţionaţi sau chiar demişi. „Este o inovaţie pentru Moldova. Vrem să sporim încrederea cetăţenilor şi să-i eliminăm pe oamenii coruptibili din sistem“, a spus Oleg Efrim.

Opoziţia a criticat pachetul de legi votat ieri, în prima lectură, de Parlament. „Sunt proiecte formale, prin care se doreşte instituirea controlului politic asupra justiţiei şi amăgirea partenerilor externi“, a acuzat deputatul comunist Artur Reşetnicov.

„AVEM CORUPŢIE, DAR NU E O EPIDEMIE“

De cealaltă parte, judecătorii salută modificările legislative. Preşedintele CSM, Nichifor Corochii, susţine că, în mare parte, schimbările sunt binevenite atâta timp cât vor fi implementate corect. „Nu ştiu dacă vor diminua nivelul corupţiei, dar este o asigurare în plus. Cred că nu e corect să reducem problema doar la amenzi sau salarii. E ca atunci când vrei să prepari o zeamă, dar ai doar cartofi. Noi toţi vrem salarii mari: şi profesorii, şi medicii, oricine. Dar, pe lângă asta, avem nevoie de condiţii decente de muncă, garanţii sociale, mai multă încredere din partea societăţii. Sunt procese mult mai complicate şi greu de apreciat“, a comentat judecătorul.

De aceeaşi părere este şi colega lui, Dina Rotarciuc. „Nu am nimic împotriva disciplinării oamenilor, dacă schimbările vor îmbunătăţi calitatea vieţii, pentru că justiţia nu se limitează doar la judecători, dar ţine de toată societatea. Mai avem şi cazuri de corupţie, însă nu e o epidemie. Majoritatea judecătorilor sunt oameni cinstiţi, care muncesc mult. Viitorul va demonstra dacă schimbările vor avea sau nu efectul scontat“, a declarat membra CSM.

„Aceste schimbări vor creşte competitivitatea celor din sistem şi vor atrage magistraţi de o calitate profesională şi personală înaltă. Cei cu adevărat buni nu trebuie să aibă frică nici de poligraf, nici de amenzi, iar salariul mărit ar trebui să le fie suficient ca să nu recurgă la afaceri dubioase“, a adăugat Nicolae Roşca, preşedintele Colegiului disciplinar al CSM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite