Investigaţie RISE: Cum infractorii străini căutaţi de Interpol şi FBI obţineau acte de identitate false în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la RISE Moldova au realizat o investigaţie în care prezintă cum un interlop din Spania căutat de Interpol s-a ascuns în Republica Moldova, în casa unui preot din Chişinău sub o identitate falsă. Avea să fie prins, dar banii l-au salvat – până într-o zi.

Potrivit RISE, în aceiaşi direcţie a fugit şi un cuplu american investigat de FBI pentru fraudă bancară şi spălare de bani. Autorităţile din SUA au emis un mandat de arestare pe numele lor, însă funcţionari corupţi din Republica Moldova au falsificat Registrul de Stat al Populaţiei şi le-au oferit acestora paşapoarte cu identităţi false, valabile în toată lumea.

Pe urmele lor au călătorit şi un interlop din Kazahstan condamnat pentru trafic de droguri, un rus investigat la Moscova pentru escrocherie, dar şi alţi infractori străini care rămân şi astăzi în zona de anonimat.

Roca Samper Jorge Ignacio, 48 de ani, este identitatea adevărată a unui om de afaceri spaniol. În ţara lui, jurnaliştii şi procurorii îl poreclesc – Creierul cazului Emarsa.

Emarsa a funcţionat până în 2010 ca o companie publică de gestionare a apei potabile în zona metropolitană Valencia, Spania. Ani la rând, autorităţile locale au pompat milioane de euro în Emarsa din banii plătiţi de localnici pentru facturile la apă. În 2010 compania a intrat în faliment, iar autorităţile au constatat o gaură de peste 20 de milioane de euro. Atunci s-a declanşat scandalul de corupţie care continuă şi astăzi în sălile de judecată din Spania. 

Politicieni, printre care şi fostul vicepreşedinte al Consiliul Provincial Valencia – Enrique Crespo Calatrava, funcţionari publici şi oameni de afaceri, în total 25 de persoane, au fost puşi sub acuzare pentru spălare de bani, mită, delapidarea fondurilor publice şi fals în documente.

În 2014, magistraţii spanioli au finalizat investigaţia în dosarul de corupţie „Emarsa” şi au declarat că, în perioada 2004-2010, o reţea de companii fantomă au fost implicate pentru a frauda fondurile publice cu peste 23 de milioane de euro. O parte din aceste firme erau administrate de Roca Samper Jorge Ignacio.

Dosarul a fost unul voluminos, cu 450 de volume, în 162.000 de pagini. Printre paginile care descriu frauda Emarsa se regăseşte şi mandatul de căutare internaţională emis de Biroul Interpol Madrid, la începutul anului 2012, pe numele lui Roca Samper Jorge Ignacio.

Roca Samper Jorge Ignacio a dispărut din radarul autorităţilor spaniole în 2011. Acesta s-a ascuns în Republica Moldova sub un alt nume.

Gheorghii Botnari, născut pe 7 februarie 1970, în Republica Moldova, este numele fals al omului de afaceri spaniol. Roca a obţinut ilegal cetăţenia moldovenească contra sumei de 10.000 de euro. Doi intermediari moldoveni şi angajaţi corupţi de la o secţie de eliberare a documentelor din Chişinău l-au ajutat pe spaniol să-şi perfecteze actele, falsificând Registrul de Stat al Populaţiei din Republica Moldova.

Intermediarii se numesc Vasile Munteanu şi Vitalii Andreev. Aceştia au aranjat relaţia dintre Roca şi funcţionarii publici.

Astfel, la finalul anului 2011, Roca s-a prezentat la Secţia de evidenţă şi documentare a populaţiei din sectorul Râşcani din mun. Chişinău şi a completat o declaraţie de pierdere a „paşaportului de tip sovietic”, pe care în realitate nu l-a avut niciodată.

Cu noul nume, de Gheorghii Botnari, Roca a călătorit de mai multe ori pe teritoriul Ucrainei. Continuarea investigaţiei o puteţi vedea pe RISE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite