De teama că ofiţerii CNA îl vor reţine, fostul preşedinte al raionului Criuleni a încercat să se arunce de la balcon VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Agora.md
FOTO Agora.md

Fostul preşedinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, ar fi încercat joi, 13 aprilie, să sară în gol de la balconul apartamentului în care locuieşte, situat la etajul şase pe o stradă din sectorul Ciocana al Capitalei. Acesta a încercat astfel să scape de ofiţerii CNA, care încercau în acel moment să forţeze uşa pentru a-l reţine.

Fostul preşedinte al raionului Criuleni, vizat într-un dosar de corupţie, s-ar fi baricadat în apartament, având şi un pistol în posesie.

Potrivit martorilor, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de salvatori, dar şi o ambulanţă. În cele din urmă, ofiţerii CNA au reuşit să preîntâmpine săritura lui Rotaru şi să-l reţină.

Vitalie Rotaru este bănuit de însuşirea a circa 1.700.000 de lei din urma unor proiecte investiţionale europene.

În 2012, Consiliul Raional Criuleni a semnat cu Asociaţia pentru Studii Sociale Aplicate „ASSTREIA” un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării durabile a localităţilor din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reuşit obţinerea a două contracte de grant, în valoare de peste 2.000.000 de euro, pentru proiectul „CBCRuR Waste”, Consiliul Raional Criuleni având calitatea de lider al partenerilor din România şi Ucraina, şi „CRING”, proiect în care CR Criuleni a beneficiat de fonduri europene.

După lansarea proiectelor, fostul preşedinte al raionului Criuleni ar fi şantajat membrii Asociaţiei pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte personale. Aceştia le-au declarat anchetatorilor că, pentru a-i convinge, bănuitul ar fi creat impedimente firmelor, implicate în executarea proiectelor, stopând procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, din Criuleni; refuzând alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator, prin ameninţarea că nu va crea întreprinderea de salubritate; că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc.  

Audiaţi de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, părţile vătămate au recunoscut că, pentru a nu supune riscurilor executarea contractelor şi a nu ajunge la unele conflicte cu donatorii, aceştia ar fi transferat suma indicată, în tranşe, pe conturile unei companii petroliere, recomandate de fostul preşedinte al raionului.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere pasivă, iar pentru fortificarea probatoriului astăzi au fost efectuate mai multe percheziţii, inclusiv la una dintre adresele unde domiciliază bănuitul. 

Dacă va fi găsit vinovat, fostul preşedinte de raion riscă până la 15 ani de închisoare.

Sursa video: Rosian Vasiloi via Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite