Cele mai frumoase locuri din Republica Moldova: de la Cetatea Soroca şi Orheiul Vechi până la „100 de movile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai frumoase locuri din Republica Moldova, Cetatea de la Soroca a fost construită de meşteri din oraşul Bistriţa. Foto Wikipedia
Cele mai frumoase locuri din Republica Moldova, Cetatea de la Soroca a fost construită de meşteri din oraşul Bistriţa. Foto Wikipedia

Când vine vorba de turism între Prut şi Nistru, mulţi nu cred că pot găsi locuri frumoase în Republica Moldova. Totuşi, există locuri care merită vizitate, de aceea am selectat patru dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova.

Cele mai frumoase locuri din Republica Moldova. Cetatea Soroca

Fortificaţia de la Soroca este destul de veche, însă în forma ei aşa cum o vedem astăzi datează de pe vremea voievodului Petru Rareş. În vremea domnitorului Ştefan cel Mare a fost atestat în repetate rânduri un pârcălab de Soroca, însă cel mai probabil era vorba de o întăritură de lemn. Săpăturile arheologice au scos la iveală resturile unei palisade de lemn care a existat înaintea actualei cetăţi de piatră.

Din fericire s-a păstrat până în prezent scrisoarea din 23 aprilie 1543 a voievodului Petru Rareş către magistraţii oraşului Bistriţa, scrisoare în care domnitorul solicita să-i fie trimişi meşteri pietrari care să ridice întăriturile de la Soroca. Cel care a condus efectiv lucrările de zidire a cetăţii Soroca a fost meşterul bistriţean Iacob, care a şi lăsat o inscripţie în interiorul cetăţii în care se arată mândru de lucrarea sa.

Deşi nu este foarte mare – are doar 37,5 metri în diametru – cetatea Soroca este una solidă: are 4 turnuri circulare de apărare plus un turn rectangular al porţii de acces, zidurile incintei sun groase de 3 metri şi înalte de 21, fiind ridicate pe o fundaţie care merge până la 7 metri în sol.

Cetatea Soroca este un monument de arhitectură medievală păstrat intact, aproape fără schimbări semnificative de-a lungul timpului, iar restaurările recente nu face decât să îi mărească potenţialul turistic.

Orheiul Vechi, printre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova

De-a lungul râului Răut se găseşte Orheiul Vechi, probabil cel mai spectaculos loc din Republica Moldova. Defileul format printre formaţiuni calcaroase oferă vizitatorului o imagine impresionantă, indiferent de anotimp.

orhei

Ca întreaga Moldova, Orheiul Vechi este un loc încărcat de istorie. În secolul al XIV-lea ar fi existat aici chiar un sediu al hanului tătar al Hoardei de Aur. Arheologii au descoperit aici fundaţia şi o parte din peretele unei băi orientale, care era utilată cu calorifere şi cu încălzirea podelelor, cu ventilaţie, apa ajungând aici prin ţevi de lut. Oraşul ridicat de tătari a fost însă distrus după alungarea locuitorilor stepei şi în locul său a fost fondat un oraş supus voievodatului Moldovei. În vremea lui Ştefan cel Mare a existat aici chiar şi o cetate patrulateră, întărită cu turnuri, conform săpăturilor arheologice.

Însă cu adevărat impresionante sunt peşterile din stâncile defileului, multe dintre ele fiind extinse şi sculptate de mâna omului pentru a fi transformate în biserici şi chilii pentru călugări. Chiar şi în ziua de azi continuă viaţa monahală în peşterile de la Orheiul Vechi.

Cele mai frumoase locuri din Republica Moldova: 100 de movile

Formaţiunile geologice cunoscute sub denumirea de 100 de movile sunt pomenite de Dimitrie Cantemir în lucrarea sa ”Descrierea Moldovei” sub numele latin „Centum Monticuli”.

movile

Lângă râul Prut, între satele Branişte şi Avrămeni, pe lungime de 8 kilometri şi o lăţime de 2 kilometri se ridică numeroase deluşoare care formează un adevărat spectacol al unduirii solului. Rândurile formate de aceste movile sunt paralele cu lunca Prutului. Există o dispută ştiinţifică referitoare la modul în care s-au format aceste movile – concentrarea de recife submarine din epoca terţiară sau alunecările de teren – însă indiferent de modul de formare, cele 100 de movile de lângă Prut merită vizitate.

Cele mai frumoase locuri din Republica Moldova. Pădurea Domnească, rezervaţia zimbrilor

Între râurile Prut şi Camenca se întinde un codru străvechi, alcătuit mai bine de un sfert din stejari seculari. Un petic de istorie, mărturie a vechilor păduri de stejari ale Moldovei care din păcate au fost defrişate de-a lungul vremurilor.

zimbru

Din anul 1993 Pădurea Domnească a fost decretată drept rezervaţie naturală, cu scopul păstrării celui mai reprezentativ complex natural silvic de luncă şi de mlaştini situate în sectorul de mijloc a rîului Prut, conservării şi regenerării speciilor rare de plante şi animale, redresării ecologice şi restabilirii biodiversităţii ecosistemelor de luncă.

În anul 2005 s-a început aclimatizarea zimbrilor în Pădurea Domnească, fiind aduşi din Polonia în acest scop 3 exemkplare, un mascul şi două femele. În prezent, în Pădurea Domnească trăiesc 5 zimbri, care ocupă un spaţiu de 32 de hectare, spaţiu ce poate găzdui până la 18 zimbri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite