Cazul Mozer contra Moldovei. CEDO se va pronunţa asupra condiţiilor de detenţie din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În stânga Nistrului se încalcă frecvent drepturile omului. FOTO Adevărul
În stânga Nistrului se încalcă frecvent drepturile omului. FOTO Adevărul

Drepturile omului continuă să fie încălcate în Republica Moldova, fiind înaintate la CEDO tot mai multe cazuri spre examinare, multe dintre care provin din partea stângă a Nistrului. Ieri, dosarul Mozer contra Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse a fost audiat în faţa Marii Camere a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Hotărârea va fi pronunţată în decurs de 6-12 luni.

Boris Mozer este un tânăr din stânga Nistrului, care a activat în cadrul unei companii private din regiune. În luna noiembrie 2008, acesta a fost sechestrat de către agenţii de pază ai companiei, fiind obligat să recunoască că ar fi prejudiciat întreprinderea cu o sumă de 40 de mii de dolari. În urma presiunilor psihologice, tânărul a fost forţat să-şi asume vina, alegându-se cu ani grei de închisoare şi cu persecutarea părinţilor.

Banii şi viaţa

În timp ce era reţinut în cadrul companiei, părinţii tânărului au fost invitaţi la faţa locului pentru a li se prezenta situaţia. Bolnav de astm, Boris tocmai intrase într-o stare de urgenţă, având nevoie să i se administreze medicamentele necesare. Pentru a i se permite aceasta, administraţia le-a cerut părinţilor să aducă 40 de mii de dolari pentru care era acuzat baiatul. Pentru a-şi salva copilul, părinţii au făcut rost rapid de suma cerută, achitând-o contra unui bon de plată. La scurt timp, administraţia companiei a cerut acestei familii, din nou, 40 de mii de dolari. Deoarece nu mai aveau ce vinde şi de unde împrumuta şi dându-şi seama că au devenit victimile unor abuzuri, părinţii au apelat la diferite organizaţii, iar dosarul a ajuns la Asociaţia „Promo-Lex”, care l-a înaintat la CEDO.

Situaţia închisorilor din Transnistria

Ion Manole, directorul Asociaţiei „Promo-Lex”, a menţionat că „CEDO a comunicat acest dosar într-un timp foarte scurt guvernelor Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, ţinându-se cont de gravitatea stării de sănătate a acestei persoane”. Aflându-se în închisoare de la sfârşitul anului 2008, Boris Mozer a fost eliberat şi plasat în arest la domiciliu în iunie 2010. Condiţiile de detenţie în penitenciarele din Transnistria sunt mizere. „Asistenţă medicală în penitenciarele din regiunea transnistreană practic nu există. Bugetele din regiune nu oferă nici măcar minimul necesar pentru tratament şi medicamente. Din informaţiile din alte dosare cunoaştem că rudele sunt cele care suportă toate cheltuielile pentru medicamente şi tratament. Cei care nu-şi pot permite sunt victime clare ale decesului”, susţine Ion Manole. Rata decesului în penitenciarele din Transnistria nu o cunoaşte nimeni, dar aceasta este una destul de mare, din lipsa asistenţei medicale, a adăugat directorul „Promo-Lex”.

Nici Moldova, nici Rusia nu oferă soluţii

După eliberare, având nevoie de asistenţa medicilor, Boris Mozer s-a deplasat la Chişinău. În acest moment familia lui se află la Chişinău, fără a avea posibilitatea de a se întoarce acasă, deoarece se vehiculează că ar fi aşteptaţi în Tiraspol, pentru a fi reţinuţi sau sancţionaţi. Iar Boris a ajuns într-un spital din Europa, unde dispune de îngrijiri medicale. Ion Manole a mai afirmat că „la nivel regional, mecanismele nu sunt eficiente şi legale. Din aceste considerente, responsabilitatea revine în primul rând Republicii Moldova, pentru că acest teritoriu îi aparţine şi Guvernul este obligat să ia toate măsurile pentru a curma situaţiile similare. Cât priveşte Federaţia Rusă, chiar şi după condamnare în cazul Ilaşcu, Ivanţov şi Catan, Federaţia Rusă nu şi-a schimbat atitudinea. Pe de o parte nu a încetat să ofere suport financiar acestei regiuni, dar pe de altă parte nici nu am văzut anumiţi paşi pe care i-ar fi făcut Rusia în vederea posibilei soluţii pentru a curma aceste situaţii”.

CEDO a emis deja trei hotărâri (Ilaşcu, Ivanţoc şi Catan), în care a menţionat că Rusia este responsabilă de ceea ce se întâmplă în Transnistria, iar Republica Moldova poate să răspundă doar în cazul în care ştie despre încălcarea drepturilor omului şi nu face nimic pentru a remedia situaţia. „Însă Federaţia Rusă neagă orişicare implicare”, afirmă Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Tot el a subliniat importanţa cauzei Mozer. „Pentru prima dată, CEDO va examina în detaliu condiţiile de detenţie din Transnistria şi garanţiile procesuale aplicate în sistemul transnistrean actual”, menţionând că hotărârea CEDO trebuie executată sub două aspecte. Primul vizează însăşi reclamantul, acordându-i-se compensaţii dacă prevede hotărârea. Al doilea aspect se referă la statul implicat, care este obligat să întreprindă toate măsurile ca pe viitor să nu mai apară o situaţie similară.

Cauza este examinat de 17 judecători ai CEDO la Marea Cameră, cel mai înalt for al Curţii, care examinează 20-30 de cauze anual, cele mai importante din punct de vedere juridic.

69  de dosare sunt expediate, în prezent, la CEDO de către Asociaţia „Promo-Lex”
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite